Urachuskanker

Urachuskanker

De urachus is een kanaal dat tijdens de embryonale fase wordt gevormd en een verbinding vormt tussen de navelstreng en de blaas. Normaal gesproken verdwijnt de urachus na de geboorte. Bij een bepaalde misvorming van de urachus kan urachuskanker ontstaan. Kanker van de urachus is een zeldzame aandoening, die zich bij jongvolwassenen kan voordoen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Een kwaadaardig neoplasma (kanker) van de urachus ontwikkelt zich meestal vanuit een urachuscyste.

Verschijnselen

Een kwaadaardig neoplasma van de urachus is door de buikwand heen te voelen als een omvangrijke, onbeweegbare zwelling onder de navel en gaat dikwijls gepaard met pijn. Als de kankercellen zich hebben uitgezaaid naar aangrenzende structuren, raakt de normale vorm van de navel verstoord waardoor onder andere verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar kunnen zijn. Vrij vaak lekt er vocht uit de navel.

Diagnose

Bij het opsporen van een kwaadaardig neoplasma van de urachus wordt gebruik gemaakt van echografie. Aan de hand van een biopsie (het wegnemen van een stukje weefsel voor onderzoek) kan de diagnose worden bevestigd. Computertomografie (CT) helpt eventuele verspreiding naar aangrenzende structuren aan het licht te brengen. Daarnaast kunnen onderzoeken als intraveneuze pyelografie en een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie) nodig zijn om erachter te komen of andere delen van de urinewegen, zoals de blaas, door kanker zijn aangetast.

Behandeling

In geval van kanker van de urachus vindt een operatie plaats, waarbij de urachus wordt verwijderd. Is de navel aangedaan, dan moet ook deze worden verwijderd. Als de aangrenzende structuren in de buikholte ook zijn aangetast, moeten die eveneens in hun geheel worden verwijderd. Na de operatie is chemotherapie nodig. Chemotherapie is een behandeling waarbij sterke medicijnen tegen kanker worden gegeven om de kankercellen te vernietigen. Enkele voorbeelden van chemotherapeutica zijn methotrexaat, vinblastine, doxorubicine en cisplatine. Deze middelen worden altijd onder medisch toezicht gebruikt.

Prognose

De prognose van een kwaadaardig neoplasma van de urachus is ongunstig. Vrij vaak komt de aandoening na een operatie en chemotherapie na verloop van tijd terug. In die gevallen is opnieuw chemotherapie nodig.

Meer informatie

(Engels) Informatie van de artsen van E-medicine (USA)
www.emedicine.com

(Engels) Informatie van de National Center for Biotechnology Information (USA)
www.ncbi.nlm.nih.gov

Gearhart, J.P. (2002), Exstrophy of The Bladder, Epispadias, And Other Bladder Anomalies, in: Walsh, P.C, Retik, A.B, Stamey, T.A, et al. (eds) Campbellā€™s Urology, 8th ed, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.