Uitgerekende datum

Uitgerekende datum

De uitgerekende datum is de geschatte datum waarop je kind geboren wordt. Als je weet dat je zwanger bent, kun je de uitgerekende datum bepalen. Gebruik bijvoorbeeld het programma 'Wanneer ben ik uitgerekend?' hiervoor. Als je je gegevens invult, krijg je direct te horen op welke datum je bent uitgerekend.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Uitgerekende datum aanpassen

Als je ongeveer 12 weken zwanger bent, krijg je een termijnecho. Aan de hand van een aantal afmetingen van je kind, wordt de uitgerekende datum bepaald. Deze datum is nauwkeuriger dan de datum die op een andere manier is bepaald. Verloskundigen en gynaecologen houden daarom deze datum aan als de uitgerekende datum.

Waarde van de uitgerekende datum

De uitgerekende datum is een schatting. De kans dat je exact op de uitgerekende datum bevalt, is klein (4%). De uitgerekende datum is vooral belangrijk om te bepalen wanneer je té vroeg of té laat bevalt. Als je bevalt tussen 3 weken voor en 2 weken na deze datum, beval je op tijd (à terme). Als je een normale zwangerschap hebt, mag je in deze periode thuis bevallen. 

Als je meer dan 3 weken voor je uitgerekende datum bevalt, is er sprake van een vroeggeboorte. En als je 2 weken na de uitgerekende datum nog steeds zwanger bent, ben je over tijd. Je wordt dan extra gecontroleerd. Indien nodig wordt de bevalling ingeleid.

Meer informatie

Informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over zwangerschapsscreeningen
http://rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zwangerschapsscreeningen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.