Turnen

Turnen

Turnen (toestelturnen) is een individuele sport op diverse toestellen. Gymnastiek en turnen worden vaak als synoniemen gebruikt. Toch zijn ze niet hetzelfde. Gymnastiek is een verzamelnaam voor turnen, trampolinespringen, acrogymnastiek, sports aerobics en ritmische sportgymnastiek. Hier gaat het over de gezondheidsvoordelen en gevaren van turnen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gezondheidsvoordelen

Tijdens het turnen werken sporters aan kracht, coördinatie, lenigheid, snelheid, conditie, lichaamshouding, durf en moed. Hierdoor werken zij met heel veel spieren op hetzelfde moment. 

Vroeger moesten turnsters een houding met een holle rug aannemen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer omdat dit niet goed is voor de rug. Turnen is een relatief veilige sport omdat er weinig tot geen lichaamscontact is en er geen rondvliegende objecten zijn.

Gevaren

De meeste turnblessures ontstaan acuut. Een verkeerde landing is vaak de oorzaak van turnblessures. Ook blesseren mensen zich door verstappen, verdraaien, plotseling wenden of keren, een verkeerde afzet of te vallen. 

Verder zijn voornamelijk externe factoren van belang, zoals het vergrendelen van de toestellen. Ook moeten de matten op de juiste plaats liggen en voldoende schokdemping bieden. Ze mogen niet te zacht zijn om ‘zwikbewegingen’ in knieën en enkels te voorkomen. 

Overbelasting, vermoeidheid, standsafwijkingen en niet goed opletten dragen vaak bij aan blessures. Door vaak herhalen van oefeningen krijgen veel mensen overbelastingsblessures aan de pezen in de schouder, pols, knie en enkel. Dat geldt ook als kinderen intensief trainen in een periode waarin hun lichaam door de groeispurt vrij kwetsbaar is.

Voorkomen van blessures

Juiste kleding en stroef schoeisel zijn belangrijk. Daarnaast moeten turners eventuele sieraden uit doen en mogen zij tijdens het sporten geen kauwgom of snoep eten. 

Turners gebruiken vaak magnesium om blaren tegen te gaan en om te voorkomen dat hun handen van het toestel afglijden. Soms maken ze gebruik van een brace, die de pols ondersteuning biedt. 
Een goede trainingsopbouw, met warming-up en cooling-down, is erg belangrijk om blessures te voorkomen.

Meer informatie

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie 
www.kngu.nl 

Sportzorg 
www.sportzorg.nl 

Informatie over het voorkomen van blessures 
www.voorkomblessures.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.