Torsie eileider door een appendix vesiculosa

De appendix vesiculosa is een met vocht gevulde cyste die zich nabij het uiteinde van de eileiders bij de eierstokken kan bevinden. Door deze cyste kan de eileider om zijn as draaien. Dit leidt tot plotselinge, hevige pijnklachten. Deze symptomen ontstaan doordat de bloedtoevoer naar de gedraaide eileiders plotseling wordt afgebroken. Ook raken de eierstokken soms plotseling gedraaid, samen met de eileiders. Dit heet torsie (ofwel steeldraai of draaiing) van de eierstok, de steel en de eileider.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

Appendix vesiculosa is één van de oorzaken van een torsie van de eileiders. De cyste kan ontstaan tijdens de embryonale ontwikkeling. De torsie van de eileiders met gevulde cysten treedt met name in de volgende situaties op:

  • Tijdens de zwangerschap.
  • Tijdens de bevalling.
  • Na de bevalling in de periode waarin de baarmoeder nog niet volledig is hersteld (puerperium ofwel kraamperiode).

Symptomen

Er ontstaat plotselinge, hevige pijn vanuit de onderbuik of de bekkenstreek. Meestal straalt de pijn uit naar de flanken of dijen. De plotselinge pijn gaat gepaard met krampen afgewisseld met korte tussenpozen van verlichting. De vrouw is misselijk, braakt soms en heeft problemen met plassen en de stoelgang. Ook treden soms bloedingen vanuit de baarmoeder op. Bij onderzoek blijkt soms dat de cervix (baarmoederhals) pijnlijk is bij aanraking.

Diagnose

De gevulde cysten worden meestal pas ontdekt als ze gepaard gaan met complicaties. De diagnose wordt meestal bevestigd nadat de cysten volledig verwijderd zijn met een operatie.

Behandeling

Torsie (draaiing) van de eileiders gaat meestal gepaard met torsie van de eierstokken. Meestal is het nodig om de cyste met een operatie te verwijderen.

Als een appendix vesiculosa tot torsie van de eileiders leidt, blokkeert dit tijdelijk de bloedtoevoer naar de eileiders. Hierdoor sterven de weefsels af. Als de eileider geen dood weefsel bevat, is de operatie erop gericht om de bloedtoevoer naar de eileider te herstellen. Hierna wordt de eileider goed aan de ondersteunende structuren gehecht. Dit voorkomt dat opnieuw torsie optreedt.

Bij een beschadigde eileider door gebrek aan bloedtoevoer, wordt de eileider samen met de appendix vesiculosa verwijderd.

Prognose

Torsie van de eileider leidt vaak tot een gestoorde bloedtoevoer naar de aangedane eierstok. Naarmate de tijd verstrijkt, treedt er verslechtering op. Dit kan uiteindelijk leiden tot verlies van de eierstok. Snelle diagnostiek en behandeling kunnen dit voorkomen.

Meer informatie

Wittich A. C. (2002), “Hydatid of Morgagni with torsion diagnosed during cesarean delivery: A case report”, The Journal of reproductive medicine, vol. 47, no. 8, pp. 680-682.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.