Tips voor gezond koken

Tips voor gezond koken

Veel mensen willen graag gezond of gezonder eten. Gezond eten begint met het maken van de juiste menukeuze. Ook de manier van bereiden is belangrijk. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en hoeft ook niet veel tijd te kosten.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Tips voor menukeuze

  • Afwisseling is de beste vuistregel voor gezond eten. Zorg daarom voor variatie in je menu.
  • Eet minder rood vlees en kies vaker voor wit vlees, vis, ei, noten, peulvruchten en vleesvervangers. (Rood vlees is vlees van rund, varken, paard, hert, geit of schaap. Het vlees van kip en ander gevogelte en pluimvee noemen we witvlees).
  • Peulvruchten zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze zitten vol vezels. Gebruik 1 keer per week peulvruchten. Sommige peulvruchten moet je eerst laten weken en vragen wat meer voorbereiding. Linzen hoef je meestal niet te weken. Peulvruchten uit blik of glas zijn ook prima. Er zijn ook peulvruchten in pot te koop waar geen zout aan is toegevoegd.
  • Noten zijn prima vleesvervangers.
  • Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Vette vis bevat veel meer gezonde visvetzuren dan magere vis. Vette vissoorten zijn zalm, makreel, haring, forel, sardines en sprot.
  • Wissel af in groentesoorten. Iedere groente heeft zijn eigen mix aan voedingsstoffen. De positieve eigenschappen hangen ook samen met de kleur. Variatie is belangrijk om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Vandaag bijvoorbeeld broccoli, morgen wortel, overmorgen bietjes en daarna bloemkool.
  • In plaats van aardappels, rijst of pasta, kun je variĆ«ren met onbekendere graansoorten. Bijvoorbeeld couscous, bulgur of quinoa.
  • Wissel ook af met de bereidingswijze: kook, bak, wok, grill, pureer of maak een gerecht in de oven.

Tips voor gezond koken

Kant-en-klaarmaaltijden bevatten meestal veel zout. Zelf maken is meestal gezonder en goedkoper en hoeft niet veel tijd te kosten. Op internet staan veel recepten, maar die zijn niet allemaal geschikt. Met enkele aanpassingen zijn ze meestal al een stuk gezonder te maken. Daar wordt de smaak niet minder van.

  • Gebruik plantaardige olie of vloeibaar bak- en braadvet in plaats van boter of hard vet uit een pakje.
  • Veel recepten gaan standaard uit van 150 gram vlees per persoon, maar 100 gram is voldoende. Ook in menggerechten of gehaktsauzen kun je minder vlees gebruiken zonder dat de smaak eronder lijdt.
  • De hoeveelheid groenten in een recept is vaak juist aan de krappe kant. Gebruik gerust wat meer. Ga uit van minstens 200 gram per persoon. Rauwkost en sla als bijgerecht mag je meetellen.
  • Breng het gerecht op smaak met kruiden als bieslook, peterselie of uitjes. Zo hoef je minder of geen zout toe te voegen.

Meer informatie

Lekkere recepten met extra informatie voor mensen die een dieet volgen van het Voedingscentrum. 
http://www.voedingscentrum.nl/recepten

Honderden recepten met vis, schaal- en schelpdieren en handige bereidingstips van het Nederlands visbureau. 
www.visrecepten.nl 

Lekkere én gezonde recepten van de Nederlandse Hartstichting 
www.hartstichting.nl/recepten