Tips om de borstvoeding te stimuleren

Tips om de borstvoeding te stimuleren

 • Leg de baby zo snel mogelijk na de geboorte aan.
 • Let goed op dat de baby krachtig zuigt en niet sabbelt.
 • Geef de baby de borst als hij wakker is en voed niet op vaste tijden. Door te voeden als de baby wakker is, drinkt hij vaak beter aan omdat hij dan honger heeft. Als de baby op vaste tijden wordt gevoed omdat de moeder vindt dat het dan tijd is, moet hij vaak wakker worden gemaakt. Het is veel beter om de biologische klok van de baby aan te houden. Het geeft niets als hij in het begin elke 2 uur wil drinken. Al heel snel komt er een ritme waarbij de baby zich om de 3 uur meldt. Baby’s die veel slapen, moeten wel na 3 uur wakker gemaakt worden om te voeden.
 • Als de baby niet wil drinken probeer het dan nog twee of drie keer. Laat het vervolgens daarbij en leg de baby weer te rusten. Probeer het nog een keer als hij weer wakker is.
 • Na het badje zijn de meeste baby's erg moe en vallen ze snel in slaap. Lukt het voeden dan niet, probeer het dan weer als de baby wakker is.
 • De moeder kan haar baby het best zoveel mogelijk bij zich houden. Zeker in het begin merkt ze het dan direct als hij wakker is en op zoek is naar de borst om te drinken. De moeder kan hem dan iedere keer aanleggen en zo de voeding stimuleren.
 • Verwacht niet dat borstvoeding geven meteen lukt. Zowel de moeder als de baby moet leren om te voeden. Dat kost soms een paar dagen. Geduld en vertrouwen zijn belangrijk om borstvoeding te laten slagen.
 • Voed in alle rust. Vraag bezoek om even weg te gaan. Zeker als moeder en baby de borstvoeding nog moeten leren, helpen pottenkijkers niet. Ook de baby wordt hier onrustig van. Negeer welgemeende adviezen van familie, vrienden en bezoek. Als er twijfel is over of iets wel goed gaat, kan dit besproken worden met de verloskundige of de kraamverzorgster. Ook een lactatiekundige IBCLC kan in de kraamtijd altijd geraadpleegd worden als de ouders dit willen.
 • Geef niet te snel op. Vertrouw erop dat het na verloop van tijd lukt.
 • Komt de voeding wat traag op gang en gaat de baby huilen van de honger? Probeer de borstvoeding dan te stimuleren door extra te gaan kolven. De afgekolfde voeding kan vervolgens met een klein spuitje aan de baby worden gegeven. De verloskundige of de kraamverzorgster kan hierbij helpen.
 • Als de borstvoeding na 5 tot 6 dagen nog problemen geeft, is het verstandig om contact op te nemen met een lactatiekundige IBCLC. Zij heeft een speciale opleiding gevolgd over de begeleiding bij borstvoeding. Zelfs 2 weken na de geboorte kan de moedermelk nog op gang worden gebracht. Met de juiste begeleiding lukt borstvoeding geven bijna altijd.
 • Borstvoeding geven is een kwestie van rust en geduld. Vooral bij een eerste kind wordt borstvoeding vaak gestopt uit onzekerheid. Dat is jammer, omdat borstvoeding het allerbest voor de baby is. Het geeft bescherming tegen allerlei infecties en vermindert de kans op allergieën. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat met de borst gevoede baby's beter presteren op school. Vaak is het op gang komen en het begin van de borstvoeding lastiger. Er kunnen allerlei vragen naar boven komen. Trek daarom bij problemen op tijd aan de bel. Maar als de borstvoeding eenmaal goed loopt, is niets gemakkelijker, goedkoper, gezelliger en bovenal gezonder.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

 • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
 • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
 • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Meer informatie

Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen 
www.nvlborstvoeding.nl/node/63

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.