Tips om de borstvoeding te laten slagen

Tips om de borstvoeding te laten slagen

Als alles goed gaat met moeder en kind wordt de baby direct na de bevalling bloot bij de moeder op de blote borst gelegd. Er is dan huid-op-huidcontact tussen moeder en kind. Zo kan iedereen even bijkomen van de bevalling en worden de aangeboren reflexen bij de baby zo goed mogelijk geprikkeld. Deze reflexen gebruikt hij om aan de borst te gaan drinken. Een baby geeft aan dat hij wil drinken. Dat doet hij door te smakken, te likken, te zoeken naar de borst of op de handjes te sabbelen. Vaak gebeurt dit al binnen het eerste uur na de geboorte. Reageer op deze tekenen door de baby aan de borst te leggen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

 • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
 • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
 • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Manier van aanleggen

 • De baby ligt een beetje met het hoofd achterover en de neus bij de tepel.
 • Als hij zijn mond wijd opent, breng hem dan met een snelle beweging naar de borst zodat hij een grote ‘hap’ van de borst kan nemen.
 • Het eerste aanzuigen kan wat pijnlijk zijn. Maar als de baby de borst goed in de mond heeft, verdwijnt dat vrij snel. Het is niet de bedoeling dat de hele voeding pijnlijk is. Als dat wel zo is, dan is de baby niet goed aangelegd. Verbreek het vacuüm door met de pink in de mondhoek van de baby te gaan en leg de baby dan opnieuw aan.
 • In het begin maakt de baby snelle, korte zuigbewegingen. Hiermee wekt hij de toeschietreflex op. Als hij echt melk drinkt, neemt hij lange, flinke teugen. Vaak hoor je de baby dan ook slikken.

Voed op verzoek

 • Voeden op verzoek betekent voeden als de baby aangeeft te willen drinken. Let dus niet op de klok, maar op de baby. Door te voeden als de baby wakker is, zal hij beter doordrinken omdat hij dan honger heeft. Baby's die op vaste tijden voeding krijgen, moeten vaak wakker gemaakt worden voor het eten. Dan drinkt een baby vaak geen hele voeding. De baby kan zich een uur later weer melden met grote honger.
 • Wil de baby in het begin elke twee uur eten? Dat kan. Hij zal vanzelf een ritme ontwikkelen waarin hij om de drie uur wil eten. Dat zal vrij snel gaan. Want hoe vaker de baby de borsten goed leegdrinkt, hoe meer melk een moeder maakt. In het begin veel voeden, zorgt ervoor dat een baby daarna altijd voldoende kan drinken.
 • Meldt de baby zich niet? Wek hem dan om de drie uur voor een voeding. Een jonge baby heeft minimaal acht voedingen per dag nodig.
 • Wil de baby niet drinken? Probeer het dan twee of drie keer. Leg de baby daarna bij je blote borst te rusten. Probeer het weer als de baby weer wakker is en aangeeft gevoed te willen worden.
 • Moeder kan haar baby het best zo veel mogelijk bij zich houden. Zo leert zij de signalen die haar baby geeft sneller herkennen. Dit heet rooming in. Zodra zij ziet dat haar baby wil drinken, kan zij hem aanleggen.

Tijd en rust

 • Verwacht niet dat het meteen lukt. Zowel moeder als baby moeten leren om te voeden. Dat kost soms een paar dagen. Geduld en vertrouwen zijn belangrijke sleutelwoorden bij het slagen van de borstvoeding.
 • Voed in alle rust. Als er bezoek is, vraag ze dan om even weg te gaan. Zeker als moeder en baby de borstvoeding nog onder controle moeten krijgen. Veel moeders worden anders zenuwachtig en veel baby's worden onrustig.
 • Na het badje zijn de meeste baby's erg moe en vallen ze snel in slaap. Lukt het voeden dan niet? Probeer het dan weer als de baby wakker is en aangeeft gevoed te willen worden.

Omgaan met problemen

 • Wil de baby na 12-24 uur nog niet drinken aan de borst? Ga dan kolven om de borstvoeding op gang te krijgen. In het begin is kolven met de eigen hand heel praktisch. Er komt nog niet zoveel melk. Moeder kan de melk opvangen op een theelepeltje en dit aan haar baby geven. Als er wat meer melk komt, kan een kolfapparaat zinvol zijn.
 • Komt de voeding wat traag op gang en krijgt de baby niet genoeg? Probeer de borstvoeding dan te stimuleren door extra te kolven. De afgekolfde voeding kan vervolgens aan de baby worden geven.
 • Sommige baby’s hebben nog niet zo goed door dat ze moeten zuigen om voeding te krijgen. Dan kan het helpen om de afgekolfde melk met een spuitje te geven. Dit spuitje is te koop bij de apotheek.
 • Zo wordt een baby goed aangeleerd dat hij moet zuigen. Doe het spuitje vol met afgekolfde melk. Probeer de baby te stimuleren om een vinger ter grootte van de tepel aan te zuigen. Hij zuigt die vinger, als het goed is, heel ver in zijn mondje. Zijn tong komt daarbij over zijn onderkaak en krult om de vinger heen. Laat hem even op de vinger zuigen om als het ware de toeschietreflex op te wekken. Stop dan het spuitje in zijn mondhoek en beloon hem met melk als hij zuigt. Stopt hij met zuigen, dan stop jij met melk geven. Zo leert de baby dat hij aan de borst moet zuigen om voeding te krijgen.
 • Veel vrouwen geven een moeder gevraagd en ongevraagd advies. Daar kunnen kersverse moeders zenuwachtig of geïrriteerd van worden. Laat de adviezen voor wat ze zijn. Bespreek problemen met de verloskundige, kraamverzorgster of lactatiekundige IBCLC.
 • Geeft de borstvoeding nog problemen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een lactatiekundige IBCLC. Dit zijn vrouwen die een speciale opleiding hebben gevolgd over borstvoeding geven. Zij kunnen vaak heel goede tips geven om de borstvoeding alsnog te laten slagen.
 • Zelfs twee weken na de geboorte kan de borstvoeding nog op gang gebracht worden. Wie wil kan het dus altijd nog proberen. Maar het is natuurlijk wel lastiger dan direct te starten na de bevalling. Met de juiste begeleiding is de kans van slagen het grootst.

Geef niet te snel op

Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Borstvoeding geeft bescherming tegen allerlei infecties, vermindert de kans op allergieën en zorgt voor betere prestaties op school. 

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar het is niet vanzelfsprekend dat het meteen lukt. Veel moeders en baby moeten even oefenen. Maar vaak geven vrouwen op omdat het lijkt alsof het niet lukt. Wie borstvoeding geven belangrijk vindt, kan beter eerst hulp inschakelen. Opgeven kan altijd nog.

Meer informatie

Informatie over lactatiekundigen IBCLC via de Nederlandse Vereniging van lactatiekundigen (NVL) 
www.nvlborstvoeding.nl

Zoek een lactatiekundige IBCLC bij u in de buurt via Kenniscentrum Borstvoeding 
www.borstvoeding.com/lk/

Informatie over borstvoeding in de kraamtijd van de Nederlandse borstvoedingsorganisaties (VBN en LLL) 
www.borstvoedingnatuurlijk.nl/deeersteweken 
www.lalecheleague.nl/goed-aan-de-borst-houdingen 
www.lalecheleague.nl/melkproductie

Informatie over borstvoeding in de kraamtijd van Kenniscentrum Borstvoeding 
www.borstvoeding.com/borstvoeding-eerste-dagen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.