Thyreotoxische crisis

Thyreotoxische crisis

Een thyreotoxische crisis of thyreotoxische storm is een zeldzame, levensbedreigende complicatie van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Een thyreotoxsiche crisis wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden schildklierhormonen die vrijkomen in het bloed. De crisis treedt op bij een onbehandelde of onvoldoende behandelde snel werkende schildklier. De crisis ontstaat meestal door een infectie, een operatie, een behandeling met radioactief jodium of een bevalling. Voorheen trad het ook vaak op bij een operatie aan de schildklier. Tegenwoordig komt het veel minder vaak voor door een betere voorbereiding op de operatie met medicatie.

Verschijnselen

Een thyreotoxische crisis wordt gekenmerkt door de volgende verschijnselen:

  • Algemene verschijnselen: hoge koorts, veel zweten, gewichtsverlies, ernstige vermoeidheid en geen warmte kunnen verdragen.
  • Verschijnselen van het hart: een zeer snelle hartslag, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en tekenen van hartfalen.
  • Verschijnselen van het maag-darmkanaal: diarree, braken, buikpijn, geelzucht
  • Neurologische verschijnselen: angsten, verwardheid, onrust, hallucinaties, sterk trillende handen, epileptische aanvallen of coma.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de verschijnselen en het lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek naar de hoeveelheid schildklierhormonen bevestigt de diagnose. De uitslag hiervan is niet meteen bekend.

Behandeling

Een thyreotoxische crisis is een levensbedreigende aandoening. Daarom wordt meteen gestart met behandeling en intensieve bewaking op een intensive care.

De behandeling bestaat uit toediening van medicijnen die de schildklier remmen , Daarnaast wordt propanolol gegeven. Dat is een b├Ętablokker die de hartslag dempt en rechtstreeks invloed heeft op schildklierhormonen. Verder kan medicatie nodig zijn voor het hartritme en voor het verbeteren van de hartfunctie. Ook kunnen middelen tegen epilepsie en koortswerende middelen worden gegeven. Beademing kan worden gestart.

Meer informatie:

Informatie van de Schildklierstichting Nederland
www.schildklier.nl/asp/invado.asp?t=show&var=1028

(Engelse) Informatie over thyreotoxische crisis
http://emedicine.medscape.com/article/925147-overview

Jameson, J.L. and Weetman, A.P. (2001), ‘Disorders of The Thyroid Gland’, in: E. Braunwald, A.S. Fauci, D.L. Kasper, S.L. Hauser, D.L. Longo and J.L. Jameson (Eds), Harrison’s Principles of Internal Medicine, 15th Ed., vol. 2, McGraw-Hill, New York.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.