Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben buitensporige emotionele uitbarstingen. Met hun licht ontvlambare gedrag proberen ze de aandacht te trekken, maar zij zijn zich daar zelf niet altijd van bewust. Deze stoornis komt vooral voor bij vrouwen en komt meestal aan het licht bij jongvolwassenen. Ongeveer twee tot drie procent van de bevolking lijdt eraan. De stoornis is chronisch, blijft lange tijd stabiel, maar kan geleidelijk verminderen als iemand ouder wordt. Vroeger stond deze stoornis bekend als hysterische persoonlijkheidsstoornis.

Snel de juiste hulp bij depressiviteit of een angststoornis | Mentaal Beter Online

Bij Mentaal Beter Online kun je terecht voor online therapie bij depressieve klachten en angststoornissen. Al het contact met jouw psycholoog word gevoerd in een veilige online omgeving via beeldbellen en chat.

Lees hier meer over Mentaal Beter Online

Oorzaken

De oorzaak van een theatrale persoonlijkheidsstoornis is niet precies bekend. Vooral bij vrouwen is sprake van erfelijke factoren. Daarnaast hebben mensen met deze stoornis vaker dan anderen slechte ervaringen gehad als kind. Hierbij valt te denken aan veelvuldige scheiding van de ouders of verzorgers, verlies van de ouders, psychiatrische stoornissen bij de ouders of verzorgers, en het ontbreken van een nauwe, stabiele relatie in de eerste jaren van hun ontwikkeling.

Symptomen

  • Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben een groot uitdrukkingsvermogen en overdrijven graag en veel. Ze blinken vaak uit in beroepen als acteur, want daarin moeten zij allerlei emoties tentoon kunnen spreiden.
  • Meestal kleden zij zich uitdagend, praten veel en gedragen zich buitensporig om de aandacht van hun omgeving te trekken.
  • Zij hebben behoefte aan voortdurende geruststelling of goedkeuring.
  • Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling.
  • Hun gevoelsleven is dikwijls oppervlakkig.
  • Zij doen vaak een beroep op medische hulp voor onbelangrijke klachten.
  • Hun emotionele gedrag is sterk wisselend waarbij perioden van depressie zich voor kunnen doen.
  • Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben zelden langdurige relaties met vrienden of familieleden.
  • Andere mensen vervelen hen snel en zij zoeken dan naar nieuwe mensen om mee om te gaan.

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van een gedetailleerd overzicht van de waargenomen symptomen. Daarnaast vinden gesprekken plaats met de persoon in kwestie en de familie. Hierin komen onder andere de voorgeschiedenis, de manier van leven, de voorkeuren, gewoonten en overtuigingen van degene om wie het gaat aan bod.

Behandeling

De behandeling van een theatrale persoonlijkheidsstoornis bestaat vooral uit psychiatrische hulp en groepsgesprekken. Een gestructureerde omgeving is van belang om alledaagse problemen en stress veroorzakende factoren te vermijden. Als de patiënt last heeft van depressiviteit, kunnen tijdelijk antidepressiva worden voorgeschreven om de patiënt te helpen.

Complicaties

Bij mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis kan het gebrek aan stabiele relaties met vrienden en familieleden tot depressie leiden. Bij vrouwen bestaat het risico dat zij andere stoornissen ontwikkelen, zoals het briquetsyndroom. Zowel bij vrouwen als mannen kan alcoholisme optreden en in ernstige gevallen kunnen zelfmoordpogingen ondernomen worden. 

Prognose

Voor mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis bij wie de behandeling aanslaat, is de prognose gunstiger dan voor mensen die zonder behandeling blijven. Als de behandeling succes heeft, beginnen patiënten de maatschappij en de mensen in hun omgeving te aanvaarden en krijgen ze plezier in hun dagelijkse bezigheden. De steun van vrienden en familieleden is onmisbaar voor een snel en goed herstel.

Meer informatie

Informatie van de Stichting Korrelatie:
www.korrelatie.nl/thema-s/persoonlijkheidsstoornissen/

Informatie van het Trimbosinstituut
www.trimbos.nl/onderwerpen/

Multidisciplinaire GGZ-richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen (2008)
www.ggzrichtlijnen.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.