Tepelkloven

Tepelkloven

Een tepelkloof (ragade, fissuur) is een pijnlijke beschadiging van je tepel of tepelhof.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Tepelkloven komen vrijwel alleen voor bij vrouwen die borstvoeding geven, met name aan het begin van de borstvoedingsperiode. Het verkeerd aanleggen van de baby is de belangrijkste oorzaak van tepelkloven.

De kans op tepelkloven wordt onder andere vergroot door:

  • huidproblemen (schraal, droog, eczeem, candida-infectie)
  • vlakke en ingetrokken tepels
  • grote borsten of stuwing (je baby kan de tepel niet goed in de mond nemen)
  • pijnstilling (de pijn kan je niet meer waarschuwen, waardoor je langer doorvoedt dan goed voor je is)

Verschijnselen

Het is normaal dat je tepels in de eerste week na de geboorte (met name tussen de 3e en 5e dag) gevoelig zijn. Dit komt doordat je tepels moeten wennen aan het zuigen door je baby.

Als je één of meer kleine scheurtjes in de huid van je tepel en/of de tepelhof ziet, is er sprake van tepelkloven. Deze kloven zijn pijnlijk, met name tijdens het voeden van je baby. Er kan bloed uit de kloofjes komen. Het is niet erg als je baby wat bloed van je binnenkrijgt.

Veel moeders vinden de pijn door tepelkloven zo hevig dat zij stoppen met het geven van borstvoeding en overgaan op kunstvoeding. Met goede zelfzorg is dit eigenlijk niet nodig.

Zelfzorg

Het beste wat je kunt doen, is tepelkloven voorkomen. Maar als je ze eenmaal hebt, kun je jezelf goed behandelen.

Tepelkloven voorkomen
Wanneer je van plan bent om je kind zelf te voeden, is een goede voorbereiding op de borstvoeding tijdens de zwangerschap belangrijk. Als je baby is geboren, laat je dan goed adviseren over hoe je je baby aan moet leggen.

Tepelkloven behandelen
Tepelkloven hoeven geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeding. Het verbeteren van de aanlegtechniek bij het voeden en de juiste verzorging van de tepels zal de kloven binnen enkele dagen genezen. Gedurende deze tijd kun je bij het voeden het best beginnen aan de niet pijnlijke (of minst pijnlijke) borst. Is je melk eenmaal goed toegeschoten, dan kan de baby uit de aangedane borst drinken. Het toeschieten van de melk kan eventueel gestimuleerd worden door middel van een neusspray die het hormoon oxytocine bevat. Het beste is je baby te voeden op vraag . Wanneer je voedt op vaste tijden, kan je baby namelijk zo’n honger hebben dat hij extra hard aan je tepel zuigt. Laat je tepel na elke voeding goed drogen, het liefst aan de lucht. Probeer je tepels verder droog te houden door de zoogkompressen regelmatig te vervangen. Het effect van het gebruik van tepelzalven, tepelhoedjes en andere hulpmiddelen is onduidelijk.

Als je tepelkloven te veel pijn doen om je baby uit je borst te laten drinken, kun je ook een tijdje kolven . Als je de kolf op een zachte stand zet, ontzie je je tepels. Het is niet erg als er wat bloed in de melk zit; je baby mag dit gewoon drinken. Als je kloven genezen zijn, kun je je baby weer aanleggen.

Naar de deskundige of arts

Als je veel last hebt van tepelkloven, de zelfzorg niet helpt en je graag borstvoeding wilt blijven geven, kun je contact opnemen met een lactatiekundige .
Als je verschijnselen hebt van een candida-infectie van je tepels of van een borstontsteking, neem dan contact op met je huisarts. Doe dat ook als je ondanks goede zelfzorg pijn blijft houden.

Als je het gevoel hebt dat de hoeveelheid melk die je baby drinkt terugloopt door je tepelkloven, laat je baby dan een keer extra wegen op het consultatiebureau.

Meer informatie

www.borstvoeding.nl
Informatie van verschillende Nederlandse borstvoedingsorganisaties

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.