Tendovaginitis

Een pees is een band van sterke vezels die een spier met een bot verbindt. Pezen lopen door een soort tunnel, de peesschede. De peesschede is met een vlies omhuld. Dat vlies kan ontstoken raken. Dat heet tendovaginitis of peesschede-ontsteking.

Een bijzondere vorm van tendovaginitis is de ziekte van De Quervain. Hierbij is de peesschede van de duim aangetast.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak

Tendovaginitis kan worden veroorzaakt bij chronische irritatie door overbelasting. Dit kan komen door het langdurig en herhaald uitvoeren van bewegingen, bijvoorbeeld het gebruik van de computermuis.

Een peesschede-ontsteking kan ook ontstaan door letsel, een verrekte spier, infectie en bepaalde gewrichtsaandoeningen, zoals reuma. Soms is de oorzaak van tendovaginitis niet bekend.

Als gevolg van een penetrerend letsel kan een infectie in de peesschede met een bacterie ontstaan. Dit gebeurt vooral in de vingers, bijvoorbeeld door het prikken met een naald.

Symptomen

Tendovaginitis tast meestal de polsen, handen, voeten, heupen en schouders aan. Het kenmerkt zich over het algemeen door pijn, pijn bij aanraking en zwelling van het gebied rond de aangedane pees. De huid boven de pees kan warm aanvoelen.

Diagnose

De diagnose tendovaginitis wordt in eerste instantie gesteld op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek.

Behandeling

Het belangrijkste doel van de behandeling is pijnvermindering, verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten en het voorkomen van verslechtering van de aandoening. Pijn is te behandelen met niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's).

De arts kan in de ontstoken peesschede een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) plaatsen.

De behandeling van tendovaginitis als gevolg van herhaalde bewegingen, bestaat uit rust en het gebruik van een zogenaamde splint. Dit is een soort spalk die verhindert dat de aangedane pees wordt gebruikt.

Als bovenstaande maatregelen onvoldoende helpen, wordt soms een operatie gedaan. Hierbij maakt de chirurg de peesschede ruimer, zodat de pezen weer gemakkelijk kunnen bewegen.

Preventie

Om te voorkomen dat tendovaginitis terugkomen, is het nodig alle bewegingen achterwege te laten die zorgen voor spanning op en overbelasting van het aangedane gebied. Wanneer herhalende bewegingen van het aangedane gebied nodig zijn voor het werk, kan het nodig zijn de normale arbeidsroutine te wijzigen.

Oefentherapie en/of fysiotherapie en oefeningen om de spieren rond de aangedane pees te versterken, kunnen helpen om terugkeer van de tendovaginitis te voorkomen.

Meer informatie


Informatie van het Sint Franciscus Gasthuis over peesschede-ontsteking van de duim
www.sfg.nl/smartsite.

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over de ziekte van De Quervain
www.thuisarts.nl/peesirritatie-van-quervain

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.