Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Tand of kies trekken

Tanden en kiezen worden om verschillende redenen verwijderd. De meest voorkomende redenen zijn acute of chronische zenuwontsteking of ontsteking van het parodontium (link to: parodontitis). Andere redenen zijn tandbederf en boventallige elementen. Tanden en kiezen worden soms verwijderd wanneer boven- en onderkaak slecht op elkaar aansluiten (malocclusie). Soms moeten elementen verwijderd worden ten behoeve van de stabiliteit van gebitsprotheses. Tanden en kiezen worden ook verwijderd als het bot en de gebitselementen in de directe omgeving aangetast zijn door ziektes als cystes, ontsteking van het bot, tumoren, etc. Af en toe worden tanden getrokken vanwege het esthetische (schoonheids) effect.

Het aantal tanden en kiezen dat in één behandeling kan worden getrokken, hangt af van het beoogde behandelplan en de gezondheidstoestand van de patiënt. Soms is gepland dat er een kunstgebit gemaakt wordt, dan worden alle tanden en kiezen getrokken.
Bij een gezonde patiënt kunnen eventueel in één behandeling alle kiezen aan één kant van de onder- en/of bovenkaak worden getrokken. Voordat de tweede serie tanden wordt getrokken, dient het gebit ten minste een week met rust te worden gelaten. Meestal worden eerst de kiezen getrokken en dan pas de voortanden.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Uitvoering

Er bestaan twee manieren om tanden te trekken: met een tang en door middel van chirurgische verwijdering. Bij het trekken met de tang wordt het omringende bot ongemoeid gelaten. Bij chirurgische verwijdering wordt tandvlees en/of bot rondom het gebitselement weggehaald om de tand of kies te kunnen verwijderen.
Als er meerdere tanden of kiezen tijdens een afspraak worden verwijderd dan wordt altijd begonnen bij de achterste kiezen. Ter voorkoming van infecties en vermindering van de pijn worden soms antibiotica en pijnstillers gegeven.

Soms kunnen tanden en kiezen (om medische redenen) niet meteen getrokken worden, bijvoorbeeld bij acute ontstekingen, indien de kaak recent is bestraald, wanneer een diabetespatiënt niet onder controle is, bij hartkwalen en bij hoge bloeddruk. In overleg met de huisarts of medisch specialist wordt dan een goed moment gezocht om alsnog te trekken.

Nazorg

Na het trekken moet op een gaas dicht gebeten worden om het bloeden te stelpen, dit gaas moet minstens een kwartier in de mond gehouden worden. Indien nodig worden de wonden gehecht.

Met een ijspak op de wang kan de hoeveelheid zwelling worden verminderd.

Complicaties

Tot de complicaties tijdens het trekken behoren tandbreuk (heel soms ook botbreuk) en hevig bloeden. Complicaties na de behandeling zijn soms bloedingen, zwelling en een ontsteking van de tandkas (alveolitis)

Meer informatie

http://www.tandartsplein.nl hier vindt u uitgebreide informatie op tandheelkundig gebied
http://www.ivorenkruis.nl hier vindt u uitgebreide informatie op tandheelkundig gebied en bijbehorende digitale folders

Hull, P. S. Worthington, H. V. Clerehugh, V. et al 1997, ‘The reasons for tooth extractions in adults and their validation’, J Dent, vol. 25, no. 3-4, May-July, pp. 233-237, beschikbaar:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=9175351&dopt=abstract.

Hawkins, R. J. Main, P. A. Locker, D. 1997, ’The normative need for tooth extractions in older adults in Ontario, Canada’, Gerodontology, vol. 14., no. 2, pp. 75-82, beschikbaar:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=10530171&dopt=abstract

Kruger, O. G. 1989, ‘Introduction to exodontia’, in Oral and Maxillofacial Surgery, eds G. o Kruger, 6th edn, The C. V. Mosby Company.

Kruger, o. G. 1989, ‘Forceps extraction’, in Oral and Maxillofacial Surgery,eds G. o Kruger, 6th edn, The C. V. Mosby Company

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.