Talent

Talent

Wat is talent?

Talent betekent dat je aanleg hebt voor iets. Je bent bijvoorbeeld heel erg goed in tekenen, het leren van talen of omgaan met mensen. Om je talent te benutten moet je veel oefenen en doorzetten.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Talent, vaardigheden en competenties

Talent is niet hetzelfde als een vaardigheid of competentie. Bij talent spelen aangeboren eigenschappen een grote rol. Dit is veel minder het geval bij vaardigheden en competenties. Deze kun je zelf ontwikkelen. Door veel oefenen kunnen mensen verschillende vaardigheden en competenties leren. Talent is persoonlijker.

Talent ontdekken

Sommige mensen weten niet precies waar ze talent voor hebben. Talent kun je ontdekken. Bijvoorbeeld met een SWOT-analyse. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats.

Een SWOT-analyse brengt je sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen in kaart. Je sterke kanten kunnen talenten zijn. Talenten zijn breder dan vakgebieden, diploma’s of kunstzinnige activiteiten. Neem in de analyse daarom dingen mee als met mensen omgaan, luisteren en doorzettingsvermogen.

Talent ontwikkelen

Het ontwikkelen van je talent is een combinatie van je drijfveren en de mogelijkheden van de omgeving.

  • Drijfveren hebben te maken met motivatie. Bijvoorbeeld: een jong voetbaltalent moet veel trainen om profvoetballer te worden.
  • Daarnaast hangt het van de omgeving af of je je talent kunt ontwikkelen. Bijvoorbeeld: van je baas krijg je de kans om met je talent aan de slag te gaan. Je moet zelf over de drempel durven stappen en lef tonen. Vragen om feedback is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van je talent.

Meer informatie

Ik kies voor mijn talent – Luk de Wulf 
ISBN13: 9789077432556 

Ontdek je sterke punten – Marcus Buckingham, Donald Clifton 
ISBN13: 9789027426154

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.