Syndactylie

Syndactylie

Bij syndactylie hebben mensen twee of meer vingers of tenen die geheel of gedeeltelijk met elkaar vergroeid zijn. Syndactylie is een aangeboren afwijking. Het komt voor bij ongeveer 1 op 3.000 geboortes, vaker bij jongens dan bij meisjes.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Syndactylie ontstaat tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Rond de zesde tot achtste week in de zwangerschap scheiden de vingers en tenen van elkaar. Bij syndactylie gebeurt dit niet helemaal. Waarom is meestal niet duidelijk. Heel soms komt syndactylie voor in combinatie met andere aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld bij het syndroom van Down.

Symptomen

Bij syndactylie zijn twee of meer vingers of tenen met elkaar vergroeid. Meestal is alleen de huid geheel of gedeeltelijk vergroeid. Heel soms is ook het bot vergroeid. Bij een extra vinger of teen is sprake van polysyndactylie.

Diagnose

De diagnose syndactylie is meteen duidelijk na de geboorte. Omdat de aandoening kan wijzen op andere aangeboren afwijkingen, doen artsen dan een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Behandeling

Voor syndactylie van de tenen is zelden behandeling nodig. 

Als de vingers vergroeid zijn, kan het nodig zijn om ze te scheiden door een operatie. Dat besluit kan om verschillende redenen worden genomen. Soms hebben kinderen met syndactylie zonder operatie geen fijne motoriek. Dat kan de ontwikkeling van het kindje beperken. Ook cosmetische redenen kunnen aanleiding zijn voor een operatie. 

De operatie wordt door een plastisch chirurg verricht. Die kan gedaan worden in de leeftijd van zes maanden tot twee jaar.

Meer informatie

Informatie over syndactylie 
www.erfelijkheid.nl/content/syndactylie 

Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie 
www.nvpc.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.