Strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker

Een kwaadaardige tumor van het strottenhoofd is een vorm van kanker die zowel kan ontstaan op de stembanden als in het gedeelte boven de stembanden (supraglottisch). Het strottenhoofd (de larynx) is het orgaan dat het stemgeluid voortbrengt. Een kwaadaardige tumor van het strottenhoofd wordt ook wel strottenhoofdkanker ofwel larynxcarcinoom genoemd. Dit is een aandoening waarbij er sprake is van een abnormale en ongecontroleerde groei van cellen in het gebied van het strottenhoofd. Deze vorm van kanker heeft de neiging zich uit te breiden naar andere organen en moet daarom liefst zo vroeg mogelijk worden ontdekt. Wanneer heesheid langer dan 3 weken blijft bestaan, moet de patiƫnt door een KNO-arts worden onderzocht.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Deze aandoening komt meestal voor bij mensen ouder dan 55 jaar, waarbij mannen vier keer zo veel risico lopen als vrouwen. De risicofactoren voor strottenhoofdkanker zijn:

  • Roken.
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Chronische oesofagusreflux.
  • Blootstelling aan houtstof, asbest en radioactieve straling.

Strottenhoofdkanker komt ongeveer 700 keer per jaar voor in Nederland.

Symptomen

Een van de eerste symptomen van strottenhoofdkanker is een hese stem. Andere symptomen zijn problemen of pijn bij het slikken, problemen met ademhalen en een luidruchtige ademhaling. In de hals zijn soms knobbeltjes te voelen, doordat de kanker zich heeft uitgebreid naar de lymfeklieren in de hals. De aandoening veroorzaakt ook wel oorpijn en een voortdurende hoest.

Diagnose

Het strottenhoofd kan worden bekeken met een spiegel met een lang handvat (indirecte laryngoscopie), of een verlichte buis (directe laryngoscopie) die in het strottenhoofd wordt geschoven. Wanneer er abnormale weefselgroei te zien is, wordt er een stukje weefsel genomen (biopsie) en wordt onderzocht of de weefselgroei kanker is.

Andere onderzoeken die eventueel nodig zijn, zijn computertomografie (CT) of magnetic resonance imaging (MRI), waarmee het hoofd en de nek gescand worden. Met behulp van een CT- of een MRI-scan kan worden gekeken of en hoever de kanker zich heeft uitgebreid en in hoeverre de lymfeklieren aangetast zijn.

Behandeling

De behandeling van deze aandoening hangt af van de grootte en de plaats van de tumor en hoever die zich heeft uitgebreid. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de leeftijd en de gezondheidstoestand van de patiënt en de behandelingsopties die hij of zij heeft. Die opties zijn bestraling, operatie, een combinatie van operatie en bestraling en soms chemotherapie.

Bij de behandeling van kanker in een vroeg stadium wordt een gedeelte van het strottenhoofd weggehaald (gedeeltelijke laryngectomie) of wordt bestraling toegepast. Bij een operatie van een kanker in een later stadium en uitbreiding van de kanker naar buiten het strottenhoofd wordt vaak het hele strottenhoofd (volledige laryngectomie) weggehaald en wordt er een permanente opening in de luchtpijp gemaakt.

Na de operatie moet iemand opnieuw leren spreken en slikken. Met behulp van het kunstmatige strottenhoofd, een elektrisch apparaat dat gebruikt kan worden om de spraakfunctie na een operatie te herstellen, wordt een geluid aan de mondholte doorgegeven dat in spraak kan worden omgezet.

Complicaties

De vooruitzichten bij strottenhoofdkanker hangen af van de grootte van de tumor, van de uitbreiding naar nabijgelegen weefsels en van de effectiviteit van de behandeling. Als de kanker op tijd ontdekt wordt, zijn de vooruitzichten goed. Alleen het behoud van de stem kan een probleem zijn.

Meer informatie

Informatie over strottenhoofdkanker 
www.kanker.nl/bibliotheek/strottenhoofdkanker 

Informatie van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Halstumoren 
www.nwhht.nl/algemene-aspecten/larynx 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.