Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Stembanden

De stembanden zijn twee plooien in het strottenhoofd. Ze zijn van belang zijn voor het maken van geluid. Boven de stembanden lopen nog twee plooitjes die de ‘valse stembanden’ worden genoemd. Zij dragen niet bij aan het maken van geluid.
Aan de achterste einden van de stembanden zitten twee stukjes kraakbeen. Deze zitten met spiertjes vast aan de binnenkant van het strottenhoofd. Deze stembandspieren worden aangestuurd door een specifieke zenuw (recurrenszenuw).
De opening tussen de stembanden wordt stemspleet genoemd. De stembanden zijn wit van kleur. Om ze in beeld te brengen, kan de KNO-arts met een spiegel in de keel kijken. Ook kan hij een laryngoscopie doen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Functie

De stembanden zijn nodig om geluiden te maken. Zowel spreken, fluisteren, gillen als zingen zijn mogelijk dankzij de stembanden.
Bij de ademhaling zijn de stembanden geopend. Bij een uitademing brengt de uitgeademde lucht de stembanden in trilling. De stemspier kan de spanning en dikte van de stembanden veranderen. Hierdoor kan een toon laag of hoog zijn, hard of zacht. Met onze keel, tong, gehemelte en lippen kunnen we het geluid omzetten in begrijpelijke taal.

Aandoeningen van de stembanden

Als we verkouden zijn, doen de stembanden vaak mee. Er ontstaat dan heesheid.
Ook bij beschadiging van de recurrenszenuw kan heesheid ontstaan. Eén stemband is dan verlamd en doet dan niet meer mij bij de klankvorming. Zo’n beschadiging kan voorkomen na een operatie in het halsgebied, bijvoorbeeld aan de schildklier.
Op de stembanden kunnen knobbeltjes of poliepen komen. Vaak is dat door een overbelasting van de stembanden. Zangers hebben daar wel eens last van.
Ook kan zich kanker ontwikkelen op de stembanden.

Meer informatie


Site met anatomische tekeningen (VS).
www.bartleby.com/the pharynx

Informatie over stembandproblemen
www.asz.nl/stemproblemen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.