SSSS

SSSS

Het staphylococcal scalded-skin syndrome (SSSS) is een aandoening waarbij de huid loslaat. Deze infectieziekte is besmettelijk en komt vooral voor bij pasgeboren baby’s en kinderen onder de 6 jaar. Maar het komt ook voor bij volwassenen met een verstoorde nierfunctie of een slecht functionerend afweersysteem.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

De oorzaak van deze infectieziekte is de bacterie Staphylococcus aureus, die de huid infecteert met giftige stoffen (toxinen). Deze giftige stoffen beschadigen de bovenste huidlaag (opperhuid). Daardoor ontstaan blaren en laat de huid los. De giftige stoffen verspreiden zich via het bloed en tasten zo het gehele huidoppervlak aan.

Normaal worden de giftige stoffen uitgescheiden door de nieren. Mensen met een nierinsufficiëntie en pasgeboren baby’s van wie de nieren nog in ontwikkeling zijn, zijn daarom gevoeliger voor een besmetting.

Symptomen van SSSS

SSSS begint met koorts die plotseling komt opzetten en gepaard gaat met een rode huid. Het roodkleuren van de huid begint meestal op het hoofd en breidt zich vervolgens uit naar andere delen van het lichaam. De huid wordt daarna rimpelig, omdat er blaren op ontstaan.

Bij wrijven over de huid laat de bovenlaag los en blijven rode, vochtige plekken achter. Dit is het teken van Nikolsky. Op deze vochtige plekken ontstaat vervolgens een korst, waarna de huid geneest. Bij kinderen geneest de huid meestal binnen 10 tot 15 dagen zonder complicaties. Wanneer de huid eenmaal is beschadigd, is deze gevoelig voor andere infecties.

Soms zijn er bijkomende symptomen zoals een algeheel gevoel van ziek zijn, prikkelbaarheid, bindvliesontsteking, verkoudheidsklachten en een pijnlijke huid.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de ziektegeschiedenis, het verhaal van de patiënt, de symptomen en een lichamelijk onderzoek.Ook worden aanvullende onderzoeken gedaan, zoals bloedonderzoeken en bacteriële kweken van de huid.

De diagnose kan worden bevestigd via een huidbiopsie. Daarmee kan worden aangetoond dat er blaren ontstaan in de bovenste huidlagen. Soms wordt de diagnose bevestigd via onderzoeken die de aanwezigheid van stoffen aantonen die door bacteriën geproduceerd zijn, zoals de ELISA ('enzyme linked immunosorbent'-assays).

Behandeling van SSSS

De behandeling van ernstige en uitgebreide symptomen vindt plaats in het ziekenhuis en bestaat uit injecties met antibiotica in een ader. In geval van plaatselijke infecties worden antibiotica in tabletvorm gegeven.

Ook wordt ondersteunende behandeling gegeven in de vorm van een koortswerend middel. Doordat de huid los komt en hiermee de barrière van het lichaam verdwijnt, verliest het lichaam veel vocht. Daarom kan vocht worden toegediend via een infuus om uitdroging van het lichaam te voorkomen. Door de huid met een verzachtende zalf te behandelen, wordt deze minder pijnlijk en geïrriteerd.

Complicaties

Wanneer SSSS niet wordt behandeld, zijn de vooruitzichten ongunstig. De bacteriën kunnen zich in de bloedbaan verspreiden en zo een bloedvergiftiging veroorzaken. Vochtverlies kan leiden tot uitdroging. De infectie kan zich daarnaast uitbreiden naar de diepere lagen van de huid en daar een ontsteking veroorzaken. Andere mogelijke complicaties zijn een longontsteking en botinfecties.

Meer informatie

Informatie over SSSS van Huidziekten.nl
www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/SSSS.htm

Informatie over SSSS van Huidarts.com
www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidaandoeningen-s/staphylococcal-scalded-skin-syndroom-ssss/

Informatie over SSSS van MedlinePlus (Engelstalig)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001352.htm

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.