Spugen bij babys

Spugen bij baby’s

Veel baby’s spugen de eerste weken na de geboorte regelmatig. Dit is bijna altijd onschuldig. Je kunt zelf een aantal dingen doen om het spugen te verminderen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

De eerste dagen na de geboorte kan je baby misselijk zijn van het vruchtwater dat hij heeft ingeslikt. Daarna komt spugen bijna altijd doordat je baby teveel gedronken heeft of doordat hij tijdens het drinken ook veel lucht heeft binnengekregen.

Verschijnselen

Sommige baby’s spugen een mondje melk uit na het drinken, anderen meer. Soms kan het lijken alsof een baby de hele voeding weer uitspuugt. Het kan heel inzichtelijk zijn om eens na te gaan hoeveel milliliter je baby heeft gedronken en dan eenzelfde hoeveelheid over een slabbetje te gieten. Meestal blijkt een hele voeding toch veel meer te zijn dan wat je baby weer uitspuugt.

Zelfzorg

Spugen komt meestal doordat je baby te veel heeft gedronken. De kans hierop is iets groter wanneer je je kind ‘op uur en tijd’ voedt dan wanneer je hem voedt als hij erom vraagt (voeden op vraag). 

Een andere oorzaak is dat je baby tijdens het drinken teveel lucht binnenkrijgt. Zorg er bij borstvoeding voor dat je je baby goed aanlegt. Als je een hevige toeschietreflex hebt waardoor je baby zich bij het aanleggen telkens verslikt, kun je voor de voeding even de ergste druk van je borsten afkolven . Bij flesvoeding is het belangrijk de juiste speen te kiezen. Bij een te grote opening stroomt de melk er te snel uit. Je baby kan zich verslikken en daarbij lucht mee inslikken. Als de fles leeg is, haal de speen dan meteen uit het mondje zodat je baby geen lucht gaat zuigen. 

Als je een baby hebt die veel spuugt na een voeding, onderbreek de voeding dan een keer. Houd je baby rechtop met zijn gezichtje net boven je schouder (leg een spuugdoekje op je schouder!). Klop eventueel zachtjes op het rugje. Als je baby een boertje heeft gelaten, kun je weer verder gaan met de voeding. Laat ook na de voeding je kindje nog even boeren. 

Bij een baby die ’s nachts spuugt, kun je het hoofdeinde van het bedje wat hoger zetten (door blokjes onder de poten van het bed of een opgerolde handdoek onder het matrasje). 

Als je baby ondanks deze maatregelen blijft spugen, overleg dan eens met de medewerkers van het consultatiebureau. Soms kan een aangepaste voeding (voeding voor spugende baby’s) of verdikking van de voeding met johannesbroodboompitmeel de klachten verminderen. Je kunt dit beter niet zonder overleg doen, omdat het wisselen van voeding ook weer kan leiden tot klachten (bijvoorbeeld darmkrampjes). Op het consultatiebureau kunnen ze je ook precies vertellen hoe je het beste van de ene op de andere voeding kunt overgaan.

Naar de arts

Als je spugende baby goed drinkt en voldoende groeit (laat hem eventueel een keer extra wegen op het consultatiebureau), hoef je je geen zorgen te maken. Je moet wel contact opnemen met de arts als je baby:

  • Een zieke indruk maakt, veel spuugt, weinig drinkt en/of niet genoeg plast (je baby kan uitdrogen)
  • Ook diarree en/of koorts heeft (je baby kan uitdrogen en/of een infectie hebben)
  • Een aantal weken na de geboorte explosief (met veel kracht, zeker een meter weg of ‘tegen de muren omhoog’) gaat braken (er kan sprake zijn van pylorusstenose; een aangeboren maagaandoening)
  • Pijn lijkt te hebben tijdens het spugen (de slokdarm kan geïrriteerd zijn)
  • Ook bloed uitspuugt (alleen wanneer je baby borstvoeding krijgt en je last hebt van tepelkloven kan dit normaal zijn)
  • Andere symptomen heeft die je zorgen baren.

Meer informatie

Informatie van thuisarts.nl
www.thuisarts.nl/mijn-kind-is-net-geboren

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.