Sportkeuring en sportarts

Sportkeuring en sportarts

Een sportarts is gespecialiseerd in het waarborgen, herstellen en bevorderen van de gezondheid van (potentiƫle) sporters. De sportarts is geschikt voor iedere sporter ongeacht diens leeftijd en sportniveau. Dat geldt ook voor mensen met een chronische aandoening. Hierbij houdt de sportarts rekening met iemands belasting en belastbaarheid.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Wat doet een sportarts?

Bij een sportarts kun je terecht voor:

  • Sportmedische onderzoeken en sportmedische keuringen.
  • Het diagnosticeren en behandelen van blessures.
  • Begeleiding bij chronische aandoeningen.
  • Sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters.

De sportarts werkt nauw samen met een sportdiëtist, sportfysiotherapeut of een gespecialiseerd orthopedisch schoenmaker.

Werkplekken sportarts

Sportartsen zijn onder andere werkzaam bij een SportMedisch Adviescentrum (SMA), SportMedische Instelling (SMI) of een SportGeneeskundige Afdeling (SGA). Daarnaast werken ze ook bij verschillende sportorganisaties.

Het sportmedisch onderzoek

De sportarts beoordeelt de lichamelijke gesteldheid van een (potentiële) sporter en of hij geschikt is om te bewegen of te sporten. Oftewel: is het medisch verantwoord dat iemand sport danwel gaat sporten? De sportarts past het onderzoek aan aan de leeftijd en de intensiteit waarmee iemand sport. Het onderzoek kan onder andere bestaan uit longfunctietesten, inspanningstesten en onderzoek van het houdings- en bewegingsstelsel.

Soorten sportmedische onderzoeken

  • Basis Sportmedisch Onderzoek. Dit onderzoek is voor mensen die minder dan 7 uur per week sporten en daarbij geen tot weinig problemen ervaren. Ook geschikt voor jeugdsporters.
  • Basisplus Sportmedisch Onderzoek. Voor mensen die intensief sporten (meer dan 7 uur per week) of die dit willen gaan doen. Dit onderzoek is ook geschikt voor sporters met meerdere of terugkerende problemen.
  • Groot Sportmedisch Onderzoek. Voor mensen die zeer intensief sporten, ouder zijn dan 35 jaar en/of na jarenlange periode van inactiviteit weer met sporten willen beginnen.
  • Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek, ook wel Topsportmedisch Onderzoek genoemd. Dit onderzoek is geschikt voor mensen die zeer intensief en prestatiegericht sporten.

Verplichte sportkeuring
De term sportkeuring wordt alleen nog gehanteerd bij sporten waarbij een sportmedisch onderzoek verplicht is. Zo bestaan er speciale keuringen voor het besturen van een zweefvliegtuig, parachutespringen, auto- en motorsport en duiken.

Medische verklaring  
In sommige landen mag je niet deelnemen aan een activiteit zonder medische verklaring, zoals aan de Alpe D'Huzes, Marmotte of Marathon van Parijs of Rome. Deze verklaringen zijn digitaal te vinden en worden ingevuld door een sportarts die werkzaam is in een sportmedische instelling 

Kosten
De hoogte van de vergoeding voor een Sportmedisch Onderzoek verschilt per zorgverzekering. Het Sportmedisch Onderzoek valt onder de aanvullende verzekering en heeft dus geen invloed op het eigen risico.


Meer informatie

Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen 
www.sportgeneeskunde.com/nios_opleiding

Digitale sportkeuring (vragenlijst van 5 minuten)
http://sportkeuring.sportzorg.nl/

Sportmedische onderzoeken en sportkeuringen
www.sportzorg.nl/sportkeuring-sportmedische-keuring