Soorten protheses

Soorten protheses

Soms is een nieuwe heup, knie of schouder de enige oplossing voor de pijn. Er bestaan verschillende soorten protheses. Welke je krijgt, hangt af van de ernst en de plek van de slijtage.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Heupprothese

Er zijn twee soorten protheses van de heup: een totale prothese en een halve prothese. De heup bestaat uit een kop en een kom. Bij een totale prothese krijg je een heupkom en een steel met daarop een heupkop. Een halve heupprothese bestaat alleen uit een heupkop en hals. Deze wordt gekozen als de slijtage aan de heupkom minimaal is. 

Knieprothese

Bij een knieprothese zijn er ook twee mogelijkheden: een totale knieprothese of een halve knieprothese. Er wordt gekozen voor een halve prothese als slechts een deel van je knie versleten is. Als ook de knieschijf (patella) versleten is, dan krijg je een kunstknieschijf. 

Schouderprothese

Er bestaan drie soorten schouderprotheses: de omgekeerde prothese, de totale prothese en een halve prothese. De omgekeerde prothese komt het vaakst voor, bij 60% van alle schouderprotheses. Deze prothese is vaak de beste oplossing bij pees- en spieraandoeningen van het schoudergewricht. Bij een omgekeerde schouderprothese worden de kop en de kom van de schouder omgedraaid. Daardoor ligt het draaipunt van de schouder dichter bij de schouderkom. Dat maakt de schouder stabieler en zorgt ervoor dat de pezen en spieren minder nodig zijn.

Hoe lang gaat een prothese mee?

  • Een heupprothese gaat vaak langer mee dan 10 tot 15 jaar. Bij jonge mensen gaat de prothese minder lang mee, waarschijnlijk omdat zij meer bewegen dan oudere mensen.
  • Een knieprothese functioneert nog bij 95% van de mensen goed na 10 jaar.
  • Een schouderprothese gaat gemiddeld 10 jaar mee.