Soorten drugs

Drugs kunnen ook op de volgende manieren ingedeeld worden:
- Verschil tussen harddrugs en softdrugs.
- Verschil tussen plantaardige en synthetische drugs.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Drugs is een verzamelnaam voor geneesmiddelen en genotsmiddelen met een verdovende, opwekkende en/of hallucinerende werking. Drugs zijn op verschillende manieren in te delen. De meest gebruikte indeling is de indeling op basis van de werking van de drugs op de hersenen.

  • Stimulerende middelen.
  • Verdovende middelen.
  • Hallucinogene middelen.

Verschil tussen harddrugs en softdrugs

Nederland heeft een Opiumwet waarin een onderscheid gemaakt wordt tussen gevaarlijkere (hard)drugs en een lijst met minder gevaarlijke (soft)drugs. Harddrugs zijn in Nederland verboden. Harddrugs hebben zowel een lichamelijke als een geestelijke verslaving, terwijl softdrugs alleen een geestelijke verslaving hebben. 

Onder softdrugs worden wiet, hasj, slaap- en kalmeringsmiddelen verstaan. Onder harddrugs vallen onder andere heroïne, cocaïne, paddo's, amfetamine en xtc. De risico’s van softdrugs zijn minder groot. Een verslaving aan softdrugs zou minder snel ontstaan en de ontwenningsverschijnselen zouden minder zwaar zijn bij een verslaving dan bij harddrugs, maar deze moeten zeker niet onderschat worden. Ook zijn de effecten van softdrugs bij veelvuldig gebruik vrijwel hetzelfde als bij harddrugs.

Verschil tussen plantaardige drugs en synthetische drugs

Plantaardige drugs zijn gemaakt van producten uit de natuur, zoals planten en kruiden. Voorbeelden zijn paddo’s, wiet, marihuana, truffels, ephedra, qat en papaver. Onder plantaardige drugs vallen smartdrugs of ecodrugs. 

Synthetische drugs worden in het laboratorium nagemaakt. Voorbeelden hiervan zijn GHB, xtc, heroïne en speed. Onder de synthetische drugs vallen de partydrugs en de designerdrugs. 

Er is geen verschil in de uitwerking tussen plantaardige drugs en synthetische drugs. Plantaardige drugs lijken minder heftig dan synthetische drugs. Maar dit komt omdat in bijvoorbeeld bladeren minder werkzame stoffen zitten dan in een synthetische pil. De werkzame stof in bijvoorbeeld de ephedraplant is efedrine. Deze stof kan in een laboratorium worden nagemaakt. Amfetamine (speed) is weer een variant op efedrine. Bij synthetische drugs kan de hoeveelheid precies gedoseerd worden. Dit is met plantaardige drugs minder goed mogelijk. 

Smartdrugs of ecodrugs
Smartdrugs of ecodrugs zijn producten uit de natuur die het bewustzijn beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld planten en kruiden. Deze producten vallen onder de softdrugs en zijn vrij verkrijgbaar in Nederland. Ze worden verkocht in smartshops. Hieronder vallen truffels (‘spacy paddenstoel’) en voedingssupplementen met bewustzijnverruimende bestanddelen. 

In het verleden verkochten de smartshops ook paddo’s, GHB en ephedra. Sinds 2008 is dit in Nederland verboden. Alleen de truffel die dezelfde werkzame stof bevat, mag verkocht worden. 

Er zijn verschillende vormen van smartdrugs. Ze kunnen stimulerend of verdovend werken, een trip of een seksueel stimulerend effect veroorzaken. 

Partydrugs
Onder partydrugs vallen de drugs die gebruikt worden tijdens het uitgaan. Dit zijn synthetische drugs. Voorbeelden hiervan zijn cocaïne , speed en xtc Naast alcohol tijdens het uitgaan, worden er soms ook drugs gebruikt om zo lang mogelijk door te kunnen gaan. De meeste partydrugs hebben een stimulerende werking en zorgen voor extra energie. Hierdoor voelt iemand zich langer fit, waardoor hij langer en vrijer dansen. De waarneming vervormt waardoor iemand makkelijker grenzen overschrijdt. Verder wordt de muziek intenser ervaren waardoor iemand hier volledig in op kan gaan. 

Ook poppers en GHB (‘date rape drug’) vallen onder de partydrugs. Door deze middelen krijgt iemand eerder zin om te vrijen. Ook wordt de seksuele ervaring intenser. Deze middelen zijn geestelijk zeer verslavend. 

Partydrugs kunnen zowel lichamelijke als geestelijke verslaving veroorzaken. De gebruiker krijgt het gevoel niet moe te zijn of honger en dorst te hebben. Het lichaam geeft dit namelijk niet aan. Hierdoor raakt iemand op den duur uitgeput. Ook kunnen overdosering en het gebruik van pillen die schadelijke stoffen bevatten schade aan het lichaam veroorzaken. Dit kan worden voorkomen door de pillen voor gebruik te laten testen. 

Designerdrugs
Designerdrugs zijn synthetische nieuwe psychoactieve stoffen die de effecten van de gangbare drugs zoals coke, cannabis e.d. nabootsen. Door kleine aanpassingen in de bestaande drugs aan te brengen kan men een drug maken die precies de effecten geeft die de koper wil. Designerdrugs worden ook wel Research Chemicals (RC) genoemd.

Meer informatie

Informatie van Jellinek 
www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/

Informatie van het Trimbos-instituut 
www.drugsinfo.nl/publiek

Telefonische informatie- en advieslijn over drugs 
www.trimbos.nl/themas/drugs

Informatie van MedlinePlus over drugsverslaving (Engelstalig) 
www.nlm.nih.gov/medlineplus

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.