Snowboarden

Snowboarden

Snowboarden is ontstaan toen Amerikaanse uitvinders surfen op sneeuw onderzochten. Bij het snowboarden staat de sporter met beide voeten vast op een board. Hij maakt gebruik van de zwaartekracht om af te dalen. Snowboarders verplaatsen het gewicht van de hielen naar de tenen en van het voorste been naar het achterste been. Dat is anders dan bij skiën. Skiërs verplaatsen hun gewicht van de ene naar de andere ski. Snowboarders duwen hard met hun hielen of tenen op de rand van het board om te stoppen. De snowboardtechnieken liggen dichter bij surfen en skateboarden dan bij skiën. Snowboarden heeft gezondheidsvoordelen, maar kent ook een risico op blessures.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gezondheidsvoordelen van snowboarden

Snowboarden kent verschillende uitdagingen, technieken en stijlen. Daardoor kun je jarenlang bezig zijn om jezelf als snowboarder te ontwikkelen. Verder vereist snowboarden een combinatie van lenigheid, behendigheid, techniek en durf. 

Doordat beginnende snowboarders snel leren, staan ze al snel op de piste. Dit maakt het voor veel mensen leuk. Daarnaast is een snowboarder de hele dag in beweging in de buitenlucht.

Gevaren van snowboarden

De kans dat een snowboarder een keer gewond raakt, is relatief groot. Beginnende snowboarders hebben de grootste kans om een blessure op te lopen. Dit komt omdat ze minder stabiel op hun snowboard staan. Verwondingen ontstaan bijna altijd bij de eerste snowboardervaring en tijdens het eerste snowboardseizoen. 

Snowboarders raken vaak gewond aan hun enkels of bovenlichaam. Een snowboarder kan zijn evenwicht niet bijsturen door een been uit te steken. Instinctief wordt de val dan gebroken door de handen uit te steken. Ernstige verwondingen zijn zeldzaam en komen meestal voort uit botsingen met bomen. Polsblessures komen regelmatig voor, gevolgd door knie- en enkelblessures.

Het risico op blessures is groter bij:

 • Zelfoverschatting.
 • Alcoholgebruik.
 • Vermoeidheid.
 • Slecht onderhouden en/of slecht afgesteld materiaal.
 • Verandering van de sneeuwomstandigheden (papperige sneeuw aan het eind van de dag bij sterke zon en de vorming van oneffenheden op de pistes).

Voorkomen van blessures bij snowboarden

Je kunt blessures tijdens het snowboarden proberen te voorkomen door een goede veiligheidsuitrusting, de juiste valtechniek, goed materiaal en een goede techniek.

Veiligheidsuitrusting

 • Pols- en elleboogbeschermers helpen mee de klap op te vangen bij een val.
 • Kniebeschermers kunnen eventuele kneuzingen voorkomen.
 • Een heup/bilbeschermer is bij beginnende snowboarders handig omdat zij vaak op hun achterste vallen.
 • Meer ervaren snowboarders kunnen er voor kiezen om ook hun torso te beschermen.
 • De kans is groot dat snowboarders hun hoofd stoten. Een helm is een aanrader en op sommige gebieden voor kinderen zelfs verplicht. Steeds meer mensen dragen een helm op de piste.

Vallen 
Ellebogen kunnen een hardere klap opvangen dan handen. Wie valt, kan zichzelf het best opvangen met de onderarm en ellebogen en niet met de handen. Uitrollen, om de klap over het hele lichaam te verdelen, is het best. Maar dit is vaak niet mogelijk doordat het snowboard aan de voeten vast zit. 

Uitrusting
Het risico op het ontstaan van een enkelblessure is afhankelijk van het soort snowboardboots: soft boots of hard boots.

 • Bij soft boots zitten de bindingen losser. Dat maakt het risico op een voet- of enkelblessure groter.
 • Bij hard boots is de kans op een knieblessure groter omdat de knieën dan de meeste kracht/schok opvangen.

De juiste techniek
Snowboarden en skiën zijn 2 totaal verschillende sporten als het op de techniek aankomt. Een goede skiër zijn betekent niet dat je automatisch ook een goede snowboarder bent en andersom. Het leren van de juiste techniek kan de kans op blessures verminderen. Tijdens deze lessen leer je niet alleen hoe je moet blijven staan, maar ook hoe je het best kunt vallen.

Meer informatie

Informatie over blessures van Sportzorg 
www.sportzorg.nl/

Informatie over het voorkomen van blessures 
http://voorkomblessures.veiligheid.nl/snowboarden/startpagina-snowboarden

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.