Slapende handen tijdens de zwangerschap

Slapende handen tijdens de zwangerschap

In de zwangerschap komen slapende of tintelende handen en vingers vaak voor. Deze aandoening wordt het carpaal tunnel syndroom genoemd.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

De oorzaak is een beknelling van de zenuw (de nervus medianus of middelste armzenuw) die de hand verzorgt. Deze zenuw loopt ter hoogte van de pols in de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal dat onder meer wordt gevormd door de handwortelbeentjes. Tijdens de zwangerschap kan onder invloed van de zwangerschapshormonen een zwelling van het bindweefsel optreden in de carpale tunnel. Hierdoor neemt de druk op de zenuw toe en ontstaat een slapend gevoel.

Verschijnselen

De klachten ontstaan meestal ’s nachts, waardoor je er wakker van wordt. Maar je kunt er ook de hele dag last van hebben. Activiteiten waarbij je veel met je handen werkt, zoals strijken, schrijven en borduren, kunnen het slapende gevoel opwekken of verstreken.
Als de zenuw erg bekneld zit, kan het slapende gevoel overgaan in een pijnlijke tinteling of een gedeeltelijk gevoelloze arm.

Zelfzorg

Het is verstandig je hand beperkt te bewegen. Daarnaast kun je de klachten verminderen door een aantal keren per dag, en met name voordat je gaat slapen, vingeroefeningen te doen in een bakje warm water. Ook kan het helpen om je hand tijdens het slapen wat hoger te leggen, bijvoorbeeld op een kussentje.

Naar de arts

Als de klachten je erg hinderen, kun je overleggen met je arts. Deze kan de diagnose vaak al stellen op basis van je verhaal en de verschijnselen. Een onderzoek van je arm en hand en een zenuwgeleidingsonderzoek (elektromyografie, EMG ) kunnen de diagnose bevestigen.
Een kunststof spalkje kan ervoor zorgen dat je pols rust krijgt en de druk op de zenuw vermindert. Deze spalk draag je met name ’s nachts. Hierdoor kunnen de klachten afnemen. Soms worden pijnstillers voorgeschreven. Als dit niet helpt, kan een injectie met een pijnstillend middel in de pols worden gegeven. Omdat de klachten meestal van tijdelijke aard zijn en in de maanden na je bevalling geleidelijk zullen verdwijnen, wordt in de zwangerschap meestal geen operatie uitgevoerd.

Meer informatie

http://www.neurologie.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie

http://www.nvvn.org
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie

http://www.rivm.nl
Algemene informatie over zwangerschap

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.