Schimmel in de liesstreek Tinea cruris

Schimmel in de liesstreek (Tinea cruris)

Tinea cruris is een schimmelinfectie van de lies- en dijstreek.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Deze schimmels komen in normale omstandigheden op de huid voor en veroorzaken pas een infectie als ze zich heel sterk vermenigvuldigen. Dit kan gebeuren door een stijging van de temperatuur, een toename van de vochtigheidsgraad, het schuren van kledingstukken tegen de huid en als de liesstreek langdurig nat blijft door zweet. De infectie is besmettelijk en de schimmel kan door mensen worden overgedragen, maar ook door dieren (bijvoorbeeld katten, honden of vee) en zelfs via de grond.

Tinea cruris komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar het aantal gevallen bij vrouwen neemt toe naarmate zij strakkere kleding dragen. Mensen met overgewicht en mensen die strakke kleding dragen lopen een verhoogd risico op deze infectie.

Verschijnselen

Het meest voorkomende verschijnsel van tinea cruris is jeuk in de lies en aan de binnenkant van de dijen. Daar verschijnt een rode, schilferige uitslag die scherp is begrensd en iets verheven lijkt te zijn ten opzichte van de omliggende huid. Door veelvuldig krabben ontstaan er zweren, die door bacteri├źn kunnen worden ge├»nfecteerd. Als de uitslag lange tijd aanhoudt, wordt de betreffende plek donkerder en is nog duidelijker te onderscheiden van het omringende gebied.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een lichamelijk onderzoek en het identificeren van de schimmel. Dat laatste gebeurt onder meer door afgeschraapt huidweefsel onder de microscoop te bestuderen en op kweek te zetten.

Behandeling

Tinea cruris kan worden behandeld door een paar weken een crème of poeder met een schimmeldodend middel op de betreffende plek aan te brengen. De liesstreek dient schoon en droog te worden gehouden en de kleding mag de huid niet irriteren. De jeuk kan worden verlicht met behulp van kou, bijvoorbeeld door koud water of ijskompressen. Bij infecties die niet op de genoemde behandeling reageren, kunnen schimmeldodende tabletten worden voorgeschreven.

Meer informatie

Informatie over schimmelinfecties van de huid
nl.wikipedia.org/wiki/Tinea_cruris
www.huidarts.com

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.