Rotavirus

Rotavirus

Een infectie met rotavirus veroorzaakt maag- en darmklachten zoals overgeven en ernstige diarree, vaak met uitdroging tot gevolg. Rotavirus is onder jonge kinderen in zowel ontwikkelde als minder ontwikkelde landen zelfs de meest voorkomende oorzaak van deze klachten. In Nederland maakt vrijwel elk kind vóór het vijfde jaar een dergelijke, zeer besmettelijke infectie door.
Wie een keer met rotavirus besmet is geweest, is niet volledig immuun. Wel verlopen latere infecties vaak veel minder ernstig.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Verspreidingsgebied

Rotavirus komt over de hele wereld voor, maar vooral in ontwikkelingslanden in Zuidoost-Azië, Oost- en Centraal-Afrika en delen van Zuid-Amerika. In tropische landen die binnen tien graden rond de evenaar liggen, komen gedurende het hele jaar infecties met rotavirus voor. In westerse landen komen infecties voornamelijk in de winter voor.

Oorzaak

Rotavirus wordt meestal overgedragen door contact met de ontlasting. Het virus kan ook worden overgedragen door verontreinigd drinkwater, voedsel, via braaksel en handcontact. Op handen kan rotavirus uren overleven. Op bijvoorbeeld speelgoed en aanrechtbladen kan het zelfs dagen actief blijven.

Verschijnselen

Een infectie met rotavirus wordt gekenmerkt door misselijkheid, braken en waterige diarree, en kan gepaard gaan met koorts. De diarree houdt drie tot acht dagen aan. Door de diarree kan uitdroging optreden, vooral bij kinderen. Verschijnselen hiervan zijn dorst, droge mond en lippen, huilen zonder tranen, lusteloosheid en verzwakking. Kleine kinderen hebben in zo’n geval vaak urenlang geen natte luier, de ogen zijn ingezonken, evenals de fontanel (zachte plek op hoofd van de zuigeling).
De incubatieperiode, de tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste symptomen, is bij infecties met rotavirus gemiddeld één tot drie dagen. Voordat de ziekteverschijnselen optreden, is iemand al wel besmettelijk voor zijn omgeving.

Diagnose

In de ontlasting van iemand die besmet is met rotavirus bevinden zich miljarden deeltjes van het virus. Door laboratoriumonderzoek van een monster van de ontlasting kan besmetting worden aangetoond. Vaak is de uitslag al dezelfde dag bekend.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor infectie met rotavirus. Dit is ook niet nodig omdat de infectie bijna altijd vanzelf overgaat. Wel is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Daarom is het nodig veel vocht binnen te krijgen via zowel zoete, suikerhoudende dranken en vruchtensappen als zoute dranken (bouillon).

Een bekend hulpmiddel tegen uitdroging is ORS. Dit is een afkorting van het Engelse ‘oral rehydration solution’. ORS is een poeder dat wordt opgelost in mineraalwater of afgekoeld gekookt water en de verloren suikers, zouten en vocht in het lichaam weer aanvult. ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen. Voor kinderen bestaat er ORS met een smaakje. ORS kan zonder recept bij de apotheek of drogist gekocht worden als kant- en klare drank of als oplospoeder. Kinderen die borstvoeding krijgen, moeten vaker aangelegd worden en de moeder moet in dat geval extra drinken.
Als het niet lukt om voldoende te drinken, bijvoorbeeld door veel overgeven, kan het nodig zijn om in het ziekenhuis vocht toe te dienen via een infuus.
Met eten hoeven geen speciale maatregelen genomen te worden.

Voorzorgsmaatregelen

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Het gaat hierbij vooral om algemene hygiënische maatregelen zoals regelmatig handen wassen (na toiletbezoek, voor het eten en voor het bereiden van voedsel), de handen goed drogen, en alert zijn op het grondig schoonmaken van mogelijke besmettingshaarden zoals toilet, kranen, deurklinken, telefoons en aanrechtblad. Gebruik, indien mogelijk, een apart toilet voor de mensen met diarree. Neem op reis extra voorzorg in acht. Gebruik geen ongekookte melk, ijsblokjes en schepijs. IJs uit een verpakking kan wel gegeten worden. Eet alleen vers fruit dat zelf gepeld kan worden zoals een sinaasappel of banaan. Drink alleen producten uit de fabrieksverpakking (blik, fles of karton) direct na openen.

Recent is een vaccin tegen rotavirus op de markt gekomen. De Gezondheidsraad is zich nog aan het beraden of dit vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieschema.

Meer informatie

Informatie van het RIVM
www.rivm.nl/

Algemene informatie over rotavirus op Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotavirus

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.