Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

RAST-test

De RAST-test is een allergietests voor de luchtwegen. Bij een RAST-test wordt het bloed onderzocht op allergieën. Tegenwoordig wordt vaak een variant gebruikt, de CAP-test.

Doel van de test

Met deze test kan de stof die allergie veroorzaakt sneller worden vastgesteld dan bij een huidtest.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Onderzoek

De patiënt stopt enkele dagen voor de test met het innemen van alle soorten geneesmiddelen tegen allergie. Want deze kunnen het testresultaat beïnvloeden.
Er wordt bloed afgenomen uit een ader, dat daarna wordt blootgesteld aan een groot aantal stoffen die allergische reacties kunnen oproepen (allergenen).

Iemand die allergisch is voor een of meer van deze stoffen heeft in zijn bloed IgE-antistoffen tegen deze stoffen. Deze zijn ook aanwezig in het afgenomen bloed en hechten zich aan de stof(fen) waarvoor de allergie bestaat.
Vervolgens wordt een radioactieve stof toegevoegd aan het bloedmonster. Deze stof bindt zich aan het complex van allergeen en IgE. Aan de hand hiervan kan de hoeveelheid IgE bij elk allergeen worden bepaald. Hoe meer radioactiviteit bij een allergeen wordt gemeten, hoe groter de hoeveelheid IgE-antistoffen die eraan gebonden is en hoe ernstiger de allergie van de patiënt voor deze stof is.

Resultaten

Wanneer iemand allergisch is voor allergenen zoals huisstof, pollen, huidschilfers van dieren of schimmels, maakt het lichaam een stof (IgE-antilichaam) aan. Bij een RAST-test wordt de hoeveelheid IgE in het bloed gemeten.

Gevolgen

De RAST-test is een veilige test zonder risico’s.

Meer informatie


Website van Nederlandse dermatologen
www.huidinfo.nl/allergie

Website van de Allergologie Praktijk Arnhem
www.allergologie.nl