Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Prothesestomatitis

Stomatitis is de ontsteking van het mondslijmvlies. Prothesestomatitis wordt gewoonlijk in verband gebracht met een schimmelinfectie van de mond, meestal door Candida albicans. Factoren die prothesestomatitis in de hand werken, zijn het onafgebroken dragen van een slecht zittende prothese, gepaard aan onvoldoende schoonhouden van die prothese. Het risico op een dergelijke ontsteking wordt nog verhoogd door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen waaronder vitaminen, slechte mondhygiëne, suikerziekte, kanker, chemotherapie, bestraling en het gebruik van bepaalde antibiotica. Prothesestomatitis treedt vaker op in de bovenkaak dan in de onderkaak. Oorzaak hiervan is de negatieve druk die op de bovenkaakprothese wordt uitgeoefend, waardoor deze niet door het speeksel kan worden schoongehouden. Als gevolg hiervan kunnen micro-organismen zich vrijelijk vermenigvuldigen in de ruimte tussen de prothese en de bovenkaak, wat tot infectie en ontsteking leidt.

Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen. 

  • Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
  • Snel, persoonlijk en deskundig advies
  • Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers

 Download Thepp

Verschillende typen prothesestomatitis

Er bestaan drie typen prothesestomatitis. Bij plaatselijke prothesestomatitis (type 1) treedt in een bepaald deel van de mond hyperemie (overmatige bloedvulling) op. Bij een agressievere vorm (type 2) verspreidt de ontsteking zich naar een deel of alle delen van het tandvlees dat zich onder de gebitsprothese bevindt. Bij het granulaire type prothesestomatitis (type 3) raakt behalve al het tandvlees onder de prothese ook het gehemelte ontstoken en ontwikkelen zich zweren.

Verschijnselen

Bij prothesestomatitis wordt het weefsel onder de prothese rood, gezwollen en (minder vaak) pijnlijk. In het begin is de roodheid scherp afgebakend en beperkt zich tot de plaatsen waar prothese en tandvlees elkaar raken. De persoon in kwestie kan last hebben van een branderig gevoel in de mond of van een droge mond. Daarnaast kunnen de mondhoeken ontstoken zijn en kloofjes vertonen.

Behandeling

Een slecht passende prothese moet worden vervangen door een prothese die goed passend is gemaakt. Om voor een behoorlijke mondhygiëne te zorgen, dienen mensen hun gebitsprothese goed schoon te houden. Daarvoor moet de prothese geregeld worden geborsteld en met chloorhexidine worden gespoeld. ’s Nachts moet de prothese in een oplossing met een geschikt reinigingsmiddel worden gelegd; door de prothese ’s nachts niet te dragen, krijgt het geïrriteerde deel van het tandvlees de kans sneller te genezen. Prothesestomatitis als gevolg van Candida kan worden behandeld met een antischimmelmiddel.

Meer informatie

Brightman, J.V. (1997), 'Red and white lesions of the oral mucosa', in: Burket’s Oral Medicine, Diagnosis and Treatment, eds Lynch, M.A., Brightman, V.J. and Greenberg, M.S., 9th edn, Lippincott-Raven Publishers, Philadelphia.

Cross, L.J., Bagg, J. and Aitchison, T.C. (2000), ‘Efficacy of the cyclodextrin liquid preparation of itraconazole in treatment of denture stomatitis: comparison with itraconazole capsules’, Antimicrobial Agents and Chemotherapy, Vol. 44, no. 2, February, pp. 425-427, [Online] Available:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10639376?dopt=Abstract.

Dorko, E,. Jenca, A., Pilipcinec, E., et al. (2001), ‘Candida-associated denture stomatitis’, Folia Microbiologica, Vol. 46, no. 5, pp. 443-446, [Online] Available:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11899479?dopt=Abstract

Shafer, W.G., Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.