Pols en handklachten

Pols- en handklachten

Pols- en handklachten kunnen het gevolg zijn van aandoeningen en blessures. Deze tekst gaat in op de meest voorkomende oorzaken.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Aandoeningen die pols- en handklachten veroorzaken

Artrose 
Bij mensen met artrose vermindert de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten. Ze hebben vaak last van pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid. Artrose kan in alle gewrichten optreden, ook in de vingers. 

Mensen met artrose van de vingers hebben last van knobbels aan de middelste en bovenste vingergewrichten. Deze knobbels heten noduli van Heberden en Bouchard. 

Artrose van de duim komt veel voor. De aandoening zit aan de basis van de duim en kan de beweeglijkheid van deze vinger erg beperken. De aandoening treedt over het algemeen pas op na het veertigste levensjaar. De oorzaak is meestal onbekend. 

Afwijkende stand van de vingers 

We spreken van een afwijkende stand van de vingers als er iets is verandert in de vorm en/of de opbouw van de vingers. Letsel is meestal de oorzaak. 

Enkele voorbeelden van een afwijkende stand van de vinger:

  • hamervinger: de vinger kromt abnormaal naar de handpalm toe.
  • zwanennek: het middelste gewricht van een vinger buigt weg van de handpalm, de vingertop buigt weer naar de handpalm toe.
  • boutonni√®remisvorming: het middelste gewricht van de vinger buigt naar de handpalm toe, de vingertop buigt weg van de handpalm.

Boutonnière- en zwanennekmisvormingen kunnen ook het gevolg zijn van reuma in de vingergewrichten. 

Trigger finger
Een trigger finger (knipmesvinger) hapert bij het strekken. Dit haperen voelt aan als een klik of knip. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is een vernauwing van de koker die de pees in de vingers bedekt. De pees kan hierdoor niet gemakkelijk op en neer glijden. 

Ziekte van De Quervain
Bij ziekte van De Quervain is het vlies dat twee pezen van de duim bedekt ontstoken en verdikt. De oorzaak is overbelasting of herhaalde belasting van de pols. De aandoening komt het meest voor bij vrouwen van tussen de dertig en vijftig jaar oud. Vrijwel altijd is de voorkeurshand getroffen. 

Contractuur van Dupuytren
Een contractuur van Dupuytren is een pijnloze verdikking aan de handpalm. De pezen van de vingers zijn verhard. Ze kunnen hierdoor minder goed strekken. Meestal zijn vooral de ringvinger en pink getroffen. De oorzaak van de aandoening is niet bekend. 

Zenuwaandoening (neuropathie) 

Er lopen drie zenuwen door de arm naar de hand, nervus radialis, nervus ulnaris en nervus medialis. Een of meerdere van deze drie zenuwen die door de arm naar de hand lopen, kan bekneld raken. Deze zenuwaandoening kan verschillende oorzaken hebben.

Blessures die pols- en handklachten veroorzaken

Verstuiking van pols of vingers 
Bij een verstuiking staan de botten die samen het pols- of vingergewricht vormen niet meer normaal ten opzichte van elkaar. Dit soort verstuikingen zijn meestal het gevolg van een val op een uitgestrekte hand. Ook komen ze vaak voor bij een sport als basketbal. Bij deze sport wil de pols of vinger nog wel eens te ver naar achteren buigen. De bindweefselbanden die de botten in het gewricht bij elkaar houden, rekken dan op. 

Pols- en handbreuk
De meest voorkomende breuk (fractuur) van de pols is de spaakbeenbreuk (radius). Het spaakbeen zit dicht bij het polsgewricht. Deze breuk komt veel voor bij ouderen die op hun uitgestrekte handen gevallen zijn. 

Ook handwortelbeentjes breken regelmatig. Het scheepvormig been (scafoïdeum) kan bijvoorbeeld breken als iemand op zijn uitgestrekte hand valt. Dit botje zit aan de duimzijde van de pols. 

Bij mensen die hockeyen, golfen, cricketten, honkballen of tennissen, komen breuken van het haakbeentje vaak voor. Dit handwortelbeentje zit aan de zijkant van de pink. De breuk ontstaat doordat de onderkant van het slaginstrument tijdens het sporten sterk drukt op de handpalm. Deze breuk geneest vanzelf. 

Ontwrichting
Bij een ontwrichting schieten de vingerkootjes uit de kom. De medische term daarvoor is luxatie. Dit komt regelmatig voor bij de sporten volleybal en basketbal als de bal verkeerd terecht komt op een vinger of meerdere vingers. 

Afgesneden vingertop
Snijwonden aan de vingertoppen komen veel voor. Ze ontstaan meestal tijdens het klussen in en om het huis. 

Als dit gebeurt is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen. Dek de wond af met een droog, steriel verband. Maak het geamputeerde deel voorzichtig schoon met water. Bedek het afgesneden vingertopje met een gaasje en stop het in een waterdicht zakje. Zet dit zakje op ijs. Zet het vingertopje niet onbedekt op het ijs, omdat het daardoor verder beschadigd zal raken. Ga direct met het vingertopje naar het ziekenhuis. 

Beknelde / gekneusde vingers
Veel ongelukken, vooral in de fabriek, hebben kneuzingen van de vingers tot gevolg. De eerste hulp bestaat in dergelijke situaties uit de volgende stappen:

  • Leg de gewonde hand hoog en houd er ijs tegenaan om bloeding en zwelling tegen te gaan.
  • Bedek de wond met een droog, steriel verband.
  • Immobiliseer de gewonde hand en pols met een korte spalk.
  • De verdere behandeling van dergelijke verwondingen hangt af van de ernst van de verwonding. Dit kan het best worden beoordeeld door een arts.

Meer informatie

Informatie over gebroken polsen op Ziekenhuis.nl 
www.ziekenhuis.nl

Informatie over hand- en polschirurgie 
www.xpertclinic.nl/

Informatie van orthopedie.nl over hand- en vingerfracturen, 
www.orthopedie.nl/content/hand/hand.asp 

Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO); kneuzing en verstuiking 
www.ehbo.nl/tips/kneuzing-verstuiking/ 

Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO); botbreuk en ontwrichting 
www.ehbo.nl/tips/botbreuk-en-ontwrichting/ 

Voorkomen van blessures 
www.voorkomblessures.nl/ 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.