Poliepen in de baarmoeder

Poliepen in de baarmoeder

Een poliep is een weefselmassa die naar buiten puilt of uitsteekt boven het normale niveau van een oppervlak. Een poliep is een goedaardige aandoening.

De baarmoeder (uterus) bestaat uit de fundus en het corpus (lichaam). Het baarmoederlichaam kent drie lagen: het peritoneum als buitenste laag, de middelste spierlaag en als binnenste laag het endometrium. Het endometrium bevat buisvormige klieren die doordringen in de spierlaag van de baarmoeder.

Endometriumpoliepen zijn de poliepen die ontstaan uit het endometrium van de baarmoeder. De grootte van de poliepen kan verschillen van enkele millimeters tot wel enkele centimeters.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De oorzaak van endometriumpoliepen is nog niet geheel duidelijk. Wel is bekend dat het weefsel van de poliepen gevoelig is voor oestrogenen. Mogelijk ontstaan de poliepen door overmatige stimulatie van het endometrium door oestrogeen.

Symptomen

Vrouwen met endometriumpoliepen kunnen klachten hebben over bloedverlies tijdens de menstruatie of tussentijds bloedverlies, of klachten over contactbloedingen na geslachtsgemeenschap. Sommige vrouwen hebben ook klachten over een bruinkleurige bloedige afscheiding gedurende enkele dagen na een normale menstruatie.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Als aanvullend onderzoek wordt vaak een echografie van de baarmoeder gedaan. Dit onderzoek kan worden gevolgd door hysteroscopie (hysteroscopische resectie). Hiermee kan rechtstreeks in de baarmoeder gekeken worden. Soms wordt nog een echografie van de onderbuik gedaan. Dat gebeurt om te onderzoeken of er endometriumpoliepen buiten de baarmoeder aanwezig zijn.

Behandeling

Endometriumpoliepen worden heel vaak verwijderd onder geleide van hysteroscopie. Dit is een betrouwbare en relatief eenvoudige behandeling. Cyclische toediening van progesteron kan het bloedverlies door de endometriumpoliepen doen afnemen. Als de poliepen klein zijn, kan soms worden afgewacht met behandelen.

Prognose

De complicaties van endometriumpoliepen zijn bloedverlies leidend tot bloedarmoede, waardoor vrouwen weer vatbaarder kunnen worden voor infecties. Als de steel van de endometriumpoliep uitgroeit, kan deze om zijn steel draaien. Dit veroorzaakt soms hevige buikpijn.

Meer informatie

Informatie over endometriumpoliepen (Engelstalig)
www.thedoctorsdoctor.com/diseases/endometrial_polyp.htm

Informatie over endometriumpoliepen (Engelstalig)
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/basics/definition/con-20027472&nbs

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.