Platvoeten

Platvoeten

Platvoeten (pes planus) is een afwijking aan de voeten. Als iemand rechtop staat, zijn de tenen, de bal, de buitenkant van de voet en de hiel in contact met de grond. Dit is te zien aan de afdruk van een blote voet. Een normale voet heeft een voetboog aan de binnenzijde (als de voet op de grond rust) en is vrijwel plat aan de buitenzijde. Bij platvoeten is de voetboog zodanig verzakt dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Er bestaan twee soorten platvoeten, de soepele en de stijve platvoet. Het meest voorkomende type platvoet is de soepele platvoet. Hierbij zakt de voetboog door als iemand staat. Als men echter op de tenen gaat staan, is er wel een mooie voetboog door het goed aanspannen van alle spieren. Het doorzakken van de voet wordt onder meer bepaald door de grootte van de botjes in de voet en de basisspanning van de spieren. Hierin is bij mensen een grote variatie, zonder dat dit afwijkend hoeft te zijn.
Bij de stijve platvoet houdt de voet hetzelfde platte model als iemand op de tenen staat. Bij deze groep is er vaak een aangeboren anatomische afwijking, zoals gewrichtjes die uit de kom zijn of vergroeide botjes in de voet.
Een platvoet kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of later optreden als gevolg van een operatie, een verkeerde stand van de benen, letsel door sporten of andere activiteiten waarbij de voeten zwaar worden belast.

Verschijnselen

De voetboog is pas op zevenjarige leeftijd volledig gevormd, dus de meeste kleine kinderen hebben platvoeten. Daar hebben zij meestal echter geen last van.
Soepele platvoeten komen veel voor en geven over het algemeen geen klachten. Mensen met flexibele platvoeten hebben de neiging om bij het lopen de hele voet in één keer op te tillen, terwijl het normaal is eerst de hiel en dan pas de rest van de voet op te tillen. Soepele platvoeten zijn niet slecht voor andere delen van het lichaam, zoals de knieën, heupen of rug. Mensen met soepele platvoeten kunnen ook alle soorten schoenen dragen.
Bij extreme soepele platvoeten kunnen wel vermoeidheidsklachten en pijnklachten optreden. Ook kunnen drukplekken met eeltvorming optreden. Aangepaste schoenen kunnen dan nodig zijn.
Stijve platvoeten geven vaak pijn aan de voet die kan uitstralen naar de enkel. Soms hebben mensen met stijve platvoeten echter helemaal nergens last van, door vergroeiing van de voetwortelbeentjes. Ze ontdekken pas dat ze platvoeten hebben als er om een andere reden een röntgenfoto van hun voeten wordt gemaakt.

Diagnose

Als iemand voetklachten heeft, zal de arts een diagnose stellen aan de hand van de klachten, het verloop ervan, het voorkomen van platvoeten in de familie of sportblessures.
De arts kijkt naar de manier van lopen (met blote voeten), onderzoekt de buigzaamheid van de voeten en gaat na of er sprake is van misvormingen of pijn.
Omdat stijve platvoeten vaak door een aangeboren afwijking komen, is uitgebreid röntgenonderzoek vaak nodig om de juiste diagnose te stellen.

Behandeling

Een soepele platvoet heeft geen behandeling nodig. Bij kinderen met soepele platvoeten ontwikkelt zich over het algemeen na verloop van tijd een normale voetboog, gewoonlijk tussen het zevende en tiende jaar.

Bij stijve platvoeten hangt de behandeling af van de oorzaak. Het komt vaak door een aangeboren afwijking. Een deel van die aangeboren afwijkingen kan door een operatie worden behandeld. Over het algemeen kan de vorm van de voet zo hersteld worden dat lopen zonder schoenen of met aangepaste schoenen goed mogelijk is. Soms is het gebruik van steunzolen of een tijdelijke spalk of gipsverband voldoende.

Wat kunt u zelf doen?

Steunzolen kunnen in de schoen gedragen worden, vooral bij pijnklachten. Deze kunnen platvoeten zodanig ondersteunen dat de druk beter wordt verdeeld en de klachten minder worden. Vroeger dacht men dat ook de voet beter ontwikkelde in de groei als deze goed ondersteund werd door steunzooltjes, maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dat niet klopt.

Meer informatie

Informatie van de Werkgroep Kinderorthopaedie
www.kinderorthopedie.nl

www.lichaamsoefeningen.nl/

NederlandTurek, S.L. 1998, Orthopaedics Principles and their application, 4th edn, Lippincott Publishers, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.