Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Plastische chirurgie

Plastische huidchirurgie omvat ingrepen die de vorm en het uiterlijk van de huid en bijbehorende structuren die misvormd of beschadigd zijn geraakt, herstellen. Voorbeelden van plastische huidchirurgie zijn reconstructieve huidchirurgie, herstellen van littekens en cosmetische huidchirurgie.

Indicaties

Reconstructieve huidchirurgie
Reconstructieve huidchirurgie wordt gedaan bij geboorte- of ontwikkelingsdefecten of om afwijkingen te herstellen die zijn ontstaan door veroudering, infecties, verwondingen, kanker of andere ziekten. Reconstructieve huidchirurgie kan bij patiënten van alle leeftijden worden gedaan.

Voorbeelden van afwijkingen waarbij reconstructieve chirurgie kan worden gedaan, zijn de volgende aandoeningen:

Herstellen van littekens
Plastische huidchirurgie wordt ook gedaan om littekens te herstellen die bijvoorbeeld door verwondingen of operaties zijn ontstaan. Door de plastische chirurgie wordt het uiterlijk van littekens verbeterd, waardoor ze minder opvallen.

Op deze manier kunnen verschillende typen littekens worden verwijderd:

 • Keloïden.
 • Hypertrofische littekens.
 • Littekens in het gezicht.
 • Littekens waarbij de randen van de voormalige wond naar elkaar toe groeien (contracturen).
Cosmetische huidchirurgie
Cosmetische huidchirurgie wordt gedaan om de vorm van een deel van het lichaam te veranderen, zodat de patiënt meer tevreden is over het uiterlijk.

Voorbeelden van cosmetische huidingrepen:

 • Verwijderen van overtollig vet onder de huid (liposuctie).
 • Corrigeren van spataderen.
 • Hoger maken van de wenkbrauwen.
 • Verzachten van de rimpels van het voorhoofd.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

 • Gezondheidsadvies via chat
 • Start een chat en stel meteen uw vraag
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
 • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Voorbereidingen

Voorafgaand aan elke plastische operatie vindt een uitgebreide beoordeling plaats. Er wordt een gedetailleerde voorgeschiedenis opgeschreven. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Ook wordt de patiënt gefotografeerd, zodat het oorspronkelijke uiterlijk wordt vastgelegd. Met behulp van deze foto’s wordt het uiteindelijke resultaat beoordeeld.

Een aantal laboratoriumonderzoeken, zoals bloedonderzoeken en urineonderzoeken, wordt gedaan om de algehele conditie van de patiënt te beoordelen. De details, voordelen, risico’s en verwachte resultaten van de ingreep en mogelijke andere behandelingen worden aan de patiënt uitgelegd.

Uitvoering van plastische huidchirurgie

Een ziekenhuidopname kan nodig zijn. Dat is afhankelijk van de aard, het type en de omvang van de ingreep. Plastische chirurgie wordt gedaan onder verdoving, zodat de patiënt tijdens de operatie geen pijn en ongemak ervaart. Soms is een algehele verdoving (narcose) nodig, soms is een lokale verdoving voldoende.

Er wordt een insnijding gemaakt langs de treklijnen van het lichaam. Deze zijn zichtbaar als in de huid wordt geknepen.

De manier waarop huidbeschadigingen worden gecorrigeerd, hangt af van de aard en plaats van de beschadiging. Nadat de beschadiging is verwijderd of hersteld, wordt de wond gesloten door de randen tegen elkaar aan te brengen en deze met hechtingen, nietjes of weefsellijm te sluiten.

Huidtransplantatie
Als een grote hoeveelheid huid is beschadigd of verloren is gegaan (zoals bij een brandwond), wordt een huidtransplantatie gedaan. Er bestaan split-thickness en full-thickness transplantaten :

 • Een split-thickness transplantaat bevat de hele buitenste huidlaag (opperhuid) en een deel van de laag daaronder (lederhuid). Dit wordt gebruikt wanneer grote delen van de huid moeten worden bedekt.
 • Een full-thickness transplantaat bevat de opperhuid en de hele lederhuid. Dit wordt gebruikt om kleinere gebieden te bedekken.
Ook kan gebruik worden gemaakt van huidflappen om huidbeschadigingen te herstellen. Deze huidflappen bevatten de huid en het onderhuids bindweefsel met eigen toevoerende bloedvaten. Huidflappen hebben daarom de voorkeur in delen van het lichaam met een slechte bloedvoorziening. Sommige huidflappen bevatten ook spieren, botten, zenuwen of bindweefsel. Huidflappen worden gebruikt om veel grotere huidbeschadigingen te sluiten.

In complexere situaties waarbij een huidtransplantatie nodig is, wordt weefselexpansie gedaan. Bij deze ingreep wordt een ballonvormig instrument, een zogenoemde expander, onder de huid geplaatst. Daarna wordt deze gevuld zodat de huid oprekt. Vervolgens wordt het opgerekte huidweefsel naar het beschadigde gebied overgebracht.

Herstellen van littekens
Het uiterlijk van littekens kan verbeterd worden door het injecteren van corticosteroïden. De littekens worden dan kleiner, maar verdwijnen meestal niet helemaal.

Als er veel overtollig littekenweefsel is, dan kan dit met een operatie worden verwijderd. Na deze operatie worden corticosteroïdinjecties gegeven, zodat het litteken niet terugkomt.

Contracturen worden behandeld door het litteken weg te halen en daarna een huidtransplantaat of huidflap aan te brengen. Contracturen en littekens in het gezicht kunnen ook behandeld worden door het litteken te verplaatsen op een manier dat het in de huid opgaat. Daardoor wordt het minder zichtbaar. Dit heet een Z-plastiek.

Overige ingrepen
Een andere ingreep die als doel heeft het uiterlijk mooier te maken, is liposuctie. Daarbij wordt onderhuids vet weggehaald. Ook kunnen stoffen worden geïnjecteerd om het uiterlijk te verbeteren. Voorbeelden van deze stoffen zijn botox (ofwel botulinetoxine, een stof die door een bepaalde bacterie wordt geproduceerd), hyaluronzuur of collageen (een veel voorkomend eiwit in het lichaam).

Cosmetisch-chirurgische ingrepen worden steeds populairder, vooral om gevolgen van ouder worden te herstellen.

Na de operatie

Na de operatie krijgt de patiënt instructies van de behandelend arts. Nauwkeurig naleven van deze instructies zorgt voor het beste resultaat. Mogelijke instructies die de patiënt krijgt voorgeschreven:

 • Bepaalde geneesmiddelen gebruiken.
 • Voldoende rust houden.
 • Speciale verbandmiddelen gebruiken.
 • Speciale kleding dragen.
 • Een aangepast dieet volgen.
 • Niet roken.
 • Geen alcoholgebruik drinken.
 • Geen zware lichaamsbeweging hebben.
 • Geen seksuele activiteit hebben.

Prognose van plastische huidchirurgie

Plastische huidchirurgie kan functie, vorm en uiterlijk herstellen bij beschadigingen die vanaf de geboorte aanwezig zijn of tijdens het leven zijn ontstaan. Het resultaat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het genezend vermogen van de patiënt en de anatomische bouw van het behandelde lichaamsdeel.

Bij groeiende kinderen is het resultaat van de ingreep niet te voorspellen, doordat tijdens de groei nog verschillende veranderingen kunnen ontstaan.

Littekens kunnen meestal niet volledig met plastische chirurgie worden weggehaald, maar kunnen wel minder opvallend worden gemaakt. Bepaalde littekens kunnen terugkeren of worden groter dan ze vóór de ingreep waren. De resultaten zijn afhankelijk van omvang, type en aard van het litteken en van de zorg na de ingreep.

Complicaties

Als er goede voorzorgsmaatregelen worden genomen, komen bij plastische huidchirurgie meestal geen complicaties voor. Als er toch complicaties ontstaan door de ingreep, de verdoving of het genezingsproces, zijn deze meestal niet ernstig.

Voorbeelden van complicaties na plastische huidchirurgie:

 • Extreme pijn.
 • Gevoelloosheid of tintelen van de behandelde huid.
 • Overmatige zwelling.
 • Ophoping van bloed in de behandelde huid.
 • Overmatige bloedingen.
 • Afsterven van de huid.
 • Vorming van overtollig littekenweefsel.
 • Vertraagde wondgenezing
 • Infecties
Het risico op bloedingen tijdens of na de operatie is groter bij patiënten met bloedafwijkingen of bij patiënten die bepaalde geneesmiddelen gebruiken die de stolling van het bloed tegengaan. Overtollige littekenvorming vindt vaker plaats op bepaalde delen van het lichaam, zoals de schouders of bepaalde delen van de borst.

Het risico op vertraagde wondgenezing of infecties is hoger bij bepaalde factoren als roken, trauma, weefselbeschadiging door bestraling, verminderde bloedtoevoer naar het geopereerde gebied, slechte voedingstoestand of verminderde afweer door het lichaam.

De kans op ernstige complicaties zoals een longontsteking, hartaanval, beroerte of de vorming van bloedstolsels in benen of longen is heel klein. Het risico hierop is groter bij mensen met al bestaande hart- of longaandoeningen en bij mensen die niet lichamelijk fit zijn.

Als patiënten een ziekte hebben, zoals een hiv-infectie, ondervoeding, kanker of suikerziekte, vergroot dit de kans op complicaties. Ook hebben deze ziektes een negatieve invloed op de hele prognose van de ingreep.

Meer informatie

Informatie over plastische chirurgie van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie
www.nvpc.nl/wat_is_plastic_chirurgie.php?option=2
www.nvpc.nl/stand.php?flag=richt&portion=9

Informatie van het AMC over plastische chirurgie
www.amc.nl/web/Het-AMC/Afdelingen/Medische-afdelingen/

Informatie van het VUMC over plastische chirurgie
www.vumc.nl/afdelingen/plastische-chirurgie/

Informatie van Huidinfo.nl over littekens
www.huidinfo.nl/litteken.html

Informatie van Huidinfo.nl over liposuctie
www.huidinfo.nl/liposuctie.html

Informatie van Huidinfo.nl over botox
www.huidinfo.nl/botoxrimpels.html

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.