Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Pijnlijke borsten

Veranderingen in de borst(en) of pijnlijke borsten komen vaak voor. Pijn of een verandering kan voorkomen in beide borsten, maar ook in één borst of in een deel van de borst. Pijnlijke borsten bij vrouwen komen heel vaak voor. Bij mannen komt dit ook voor, maar in mindere mate.

De meeste veranderingen in de borst zijn onschuldig. Maar er moet wel onderzoek plaatsvinden, omdat ze soms door borstkanker veroorzaakt worden. Veranderingen in de borsten kunnen variëren van pijn, zwelling, een knobbeltje in de borst, afwijking aan de tepel of de huid, tot vocht of bloed uit de tepel.

Oorzaken pijnlijke borsten

Er zijn veel mogelijke oorzaken van veranderingen aan borsten. Hieronder wordt dieper ingegaan op een aantal veel voorkomende klachten.

Pijnlijke borsten
Pijn kan ontstaan door hormonale veranderingen rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap en borstvoeding. Pijnlijke borsten onder invloed van hormonen zonder dat een vrouw zwanger is of borstvoeding geeft, wordt ook wel mastopathie genoemd. Pijnlijke borsten die rood en warm aanvoelen kunnen ook veroorzaakt worden door een borstontsteking (mastitis). Pijnlijke borsten die niet beter voelen na de menstruatie, moeten wel door een arts worden onderzocht.

Zwelling van de borsten
Zwelling van de borsten kan samenhangen met pijnlijke borsten rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap en borstvoeding. Een zwelling van de borst kan ook de oorzaak zijn van een borstontsteking. Bij jongens in de puberteit komt het regelmatig voor dat de borstklieren onder invloed van het hormoon oestrogeen opzwellen (gynaecomastie). Wanneer er klieren in de oksel(s) gaan opzwellen, kan dit door een ontsteking komen, maar borstkanker kan ook een oorzaak zijn.

Een knobbeltje in de borst
Door het groot aantal melkkliertjes omhuld door bindweefsel ontstaan onregelmatigheden in de borsten. Dit zijn onregelmatigheden die normaal aanvoelen. Een knobbel, verharding of een verdikking in de borst voelt anders aan dan normaal. Meestal doet een knobbel geen pijn. Wanneer een knobbel aanvoelt als een knikker kan dit een goedaardig gezwel zijn. In sommige gevallen kan de knobbel ook een aanwijzing zijn voor een kwaadaardig gezwel (borstkanker ).

Vocht uit de tepel
Tijdens de menstruatie of zwangerschap kan er door hormonale veranderingen vocht uit de tepel(s) komen. Tijdens een borstmassage kan er ook vocht uit de tepel komen. Dit is een heldere of een wittige vloeistof. Wanneer er bloed, bruin vocht of pus uit de tepel komt, is er meestal sprake van een ontsteking van de borst. Bij een ontsteking is de borst meestal warm, rood en pijnlijk. Wanneer er bloed, bruin vocht of pus uit de tepel komt en er is geen sprake van een ontsteking, dan kan dit een teken van borstkanker zijn.

Verandering van de huid en de tepel
Deukjes of kuiltjes op de tepel of op de huid van de borst die eerder niet aanwezig waren, kunnen een teken van borstkanker zijn. Een droge, rode, schilferige huid kan veroorzaakt worden door eczeem. In sommige gevallen kan het ook veroorzaakt worden door kanker. Ook een wondje dat slecht of niet geneest, kan duiden op borstkanker.

Neem contact op met een (huis)arts wanneer veranderingen in de borst(en) te zien of te voelen zijn.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de vrouw en de symptomen. Ook wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Soms worden ook een echografie en mammografie uitgevoerd. Het is mogelijk dat een vrouw doorgestuurd wordt naar een mammapoli voor verder onderzoek.

Behandeling

Meestal zijn de veranderingen in de borsten onschuldig. Dan zijn uitleg, geruststelling en zelfzorgadvies over het algemeen voldoende. Afhankelijk van de oorzaak wordt er behandeld.

Zelfzorg pijnlijke borsten

Door zelfonderzoek van de borsten kunnen vrouwen vertrouwd raken met hoe hun borsten normaal aanvoelen. Hierdoor kunnen zij eventuele veranderingen ontdekken. Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat borstkanker eerder wordt ontdekt bij vrouwen die regelmatig hun borsten controleren. Toch wordt zelfonderzoek wel aangeraden, onder andere door het Nederlands Huisartsen Genootschap en KWF Kankerbestrijding.

Voor vrouwen ouder dan 50 jaar is het belangrijk om eenmaal per 2 jaar deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging thuis.

Wanneer er veranderingen in de borsten ontstaan, kan een volgende menstruatie afgewacht worden. Wanneer de veranderingen niet verdwijnen na een volgende menstruatie, neem dan contact op met de (huis)arts. Geef het bij de arts aan indien er iemand in de familie borstkanker heeft (gehad). Dit kan een reden zijn voor verder onderzoek.

Meer informatie

Informatie over goedaardige borstafwijkingen
www.antoniusziekenhuis.nl
http://thuisarts.nl/bevalling

Informatie over borstkanker
www.kwf.nl/Pages
www.borstkanker.nl/
www.borstkankervragen.nl/

Informatie van de Rijksoverheid over het Borstkanker Bevolkingsonderzoek
www.rivm.nl/Onderwerpen

Informatie over mammografie en andere onderzoeken
www.chirurgenoperatie.nl

Informatie over borstkanker voor migranten en allochtone vrouwen (in meerdere talen beschikbaar)
www.mammarosa.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.