Pigmentveranderingen tijdens de zwangerschap

Pigmentveranderingen tijdens de zwangerschap

Eén van de huidveranderingen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, is verandering van het pigment. Dit kan zich uiten in een bruine, verticale lijn op de buik van het schaambeen tot de navel en in een zwangerschapsmasker (melasma).

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Tijdens de zwangerschap is de hoeveelheid pigment in je huid, de verdeling en de gevoeligheid ervan anders dan buiten de zwangerschap. Sommige geneesmiddelen (bijvoorbeeld middelen tegen epilepsie) verhogen de kans op een zwangerschapsmasker.

Verschijnselen

De pigmentveranderingen treden met name op in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Op je buik kan een bruine lijn van je schaambeen naar je navel ontstaan: de linea nigra. Bij vrouwen met een donkere huidskleur is deze meestal opvallender dan bij vrouwen met een lichte huidskleur. Ook het bruin worden van de huid door de zon kan daardoor anders verlopen dan je gewend bent; met name in je gezicht en nek. In plaats van een egale bruine teint ontstaan bruine vlekken. Dit wordt een zwangerschapsmasker (melasma) genoemd. Na de zwangerschap verdwijnen de linea nigra en het zwangerschapsmasker meestal binnen een aantal maanden. Tijdens een volgende zwangerschap kunnen de pigmentveranderingen weer tijdelijk terugkeren, ze zijn dan vaak wat opvallender dan tijdens de eerste zwangerschap.

Zelfzorg

De pigmentveranderingen die niet onder invloed van de zon ontstaan, kun je niet voorkomen. De andere pigmentveranderingen wel, door niet te zonnen (ook niet onder de zonnebank) of door je huid in te smeren met een beschermend middel met een hoge beschermingsfactor. Als je toch graag wilt zonnebaden, probeer het dan eerst kort. Als er binnen 24 uur geen pigmentafwijkingen zijn ontstaan, kun je de tijd die je in de zon doorbrengt opbouwen. Overigens brengt zonnen altijd een verhoogd risico op huidkanker met zich mee. Als de vlekken erg ontsierend zijn, kun je ze camoufleren met make-up.

Naar de arts

De pigmentveranderingen in de zwangerschap zijn onschuldig. Als je echter merkt dat er bruine gebieden op je lichaam zijn (met name moedervlekken) die sterk jeuken, snel bloeden of andere opmerkelijkheden hebben, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Als het zwangerschapsmasker na de bevalling niet binnen enkele maanden is verdwenen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden, zoals een blekende crème, peeling en lasertherapie. Je huisarts kan je daar meer over vertellen.

Meer informatie

http://www.huidinfo.nl/
Informatie van dermatologen

http://www.huidziekten.nl
Informatie van dermatologen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.