Perianaal abces

Perianaal abces

Een abces is een ophoping van pus in een lichaamsholte. Bij een perianaal abces hoopt zich pus op in het weefsel rondom de anus. Een perianaal abces begint meestal als een infectie van de anusklieren, die zich bevinden in het slijmvlies waarmee de anus is bekleed. De infectie breidt zich vervolgens onderhuids uit naar het hele gebied rond de anus. Een perianaal abces komt vooral voor in de leeftijdsgroep van 20 tot 50 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Een ontsteking van een anusklier is een van de meest voorkomende oorzaken van een perianaal abces. Andere aandoeningen die een perianaal abces kunnen veroorzaken zijn een ontstoken uitwendige aambei en een geïnfecteerde bloeduitstorting. Mensen met een verminderde afweer hebben vaker perianale abcessen. Ook komen ze vaker voor bij chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn.

Verschijnselen

Het weefsel in het gebied van de anus zwelt op en veroorzaakt kloppende pijn. Vaak kan iemand door de pijn niet meer zitten. Ook verschijnselen als koorts, vermoeidheid en pijn over het hele lichaam komen voor.

Diagnose

Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek is de diagnose te stellen. Als vermoed wordt dat iemand een onderliggende aandoening of ziekte heeft, wordt aanvullend onderzoek gedaan.

Behandeling

Het is belangrijk dat de pus wordt verwijderd. Hiertoe wordt het abces opengesneden, zodat de pus kan weglopen. De wond wordt opengehouden en regelmatig gespoeld. Er worden antibiotica gegeven tegen infectie. Als er sprake is van onderliggende ziekten, worden die eveneens behandeld.

Complicaties

Wanneer een perianaal abces niet wordt behandeld, kan een perianale fistel ontstaan. Ook kan, zeker bij mensen met een verminderde afweer, een uitbreiding van de infectie naar het bloed (bloedvergiftiging of sepsis) optreden. Dit is een ernstig ziektebeeld met een hoog sterftecijfer.

Meer informatie

http://emedicine.medscape.com/article/191975-overview
Engelstalige informatie van een medische website

Hyman, N. (1999), “Anorectal Abscess and Fistula”, Primary Care, vol. 26, no. 1, March, pp. 69-80. Available [Online] www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9922295?dopt=Abstract

O’ Kelly, T. & Mortensen, N. (1994), Anorectal Abscesses in: Morris, P. and Malt, R. (eds), Oxford Textbook of Surgery, 1st edn, Oxford University Press, Oxford.

Williams, N.S. (2000), The Anus and Anal Canal, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (eds), Bailey & Love’s Short Practice of Surgery, 23rd edn, Arnold, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.