Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Fistel tussen vagina en dunne darm

Een fistel is een abnormale verbinding tussen twee holle organen of tussen één orgaan en de buitenkant van het lichaam. Er zijn twee soorten fistels: fistels die al bij de geboorte aanwezig zijn (aangeboren of congenitale fistels) en verworven fistels. Een abnormale verbinding tussen de dunne darm en de vagina wordt ook wel een enterovaginale fistel genoemd.

Oorzaken

Een fistel tussen de vagina en de dunne darm kan worden veroorzaakt door een chronische darmontsteking (ziekte van Crohn), als een complicatie van tumoren en na bestraling. Zeldzame oorzaken zijn onder meer complicaties van een keizersnede en hysterectomie.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Symptomen

De symptomen van een fistel tussen vagina en dunne darm hangen af van de plaats en de ernst van de aandoening. Sommige patiëntes hebben met tussenpozen klachten doordat ontlasting en lucht of gas via de vagina vrijkomen, terwijl anderen pijn of een onaangenaam gevoel hebben in de onderbuik.

Bijkomende ernstige problemen treden op wanneer een fistel geïnfecteerd raakt, een abces (een met pus gevulde holte) ontstaat of wanneer de fistel afgesloten raakt. In zulke gevallen heeft de patiënte pijn, koorts en is de buik plaatselijke drukgevoelig.

Diagnose

De klachten en een lichamelijk onderzoek van de patiënte zijn belangrijk voor de diagnose fistel tussen vagina en dunne darm.

Bepaalde onderzoeken zijn zinvol om een fistel tussen de dikke darm en de vagina uit te sluiten, zoals een bariumklysma (een onderzoek waarbij röntgenopnamen worden gemaakt nadat een contrastmiddel via de endeldarm in het onderste deel van het darmkanaal is ingebracht) en een colonscopie (waarbij de dikke darm van binnenuit wordt bekeken).

Om het verloop van een fistel vanuit de dunne darm te achterhalen, zijn vaak nodig:

  • Een bariumcontrastfoto (een speciale röntgenopname die wordt gemaakt nadat een drank met contrastmiddel is ingenomen).
  • Een specifiek type röntgenonderzoek, fistulografie genaamd.
  • Echografisch onderzoek van de buik.
  • Een MRI-scan.

Behandeling

In geval van een fistel tussen vagina en dunne darm wordt enterale voeding (voeding die rechtstreeks in het darmkanaal wordt ingebracht) met alle essentiële voedingsstoffen voorgeschreven. Dit vervangt vast voedsel, waardoor er minder darminhoud in de fistel stroomt en deze soms zelfs volledig kan genezen. Doorgaans wordt er alleen operatief ingegrepen in gevallen met ernstige verschijnselen. Hierbij kan via een operatieve ingreep met of zonder colostomie of ileostomie (een kunstmatige opening naar buiten in respectievelijk de dikke darm of dunne darm) een omleiding in de darm worden aangelegd.

Prognose

Een onbehandelde fistel met als gevolg verlies van ontlasting via de vagina kan voor de vrouw tot ernstige sociale problemen leiden.

Meer informatie

Medische richtlijn fistel (2010)
www.oncoline.nl/

Bartha, I. et al. (2001), “New technique for surgical treatment of enterovaginal fistula”, Magy Seb, 54(2):86-7.

Adetiloye, V.A. & Dare, F.O., (2000), “Obstetric fistula: evaluation with ultrasonography”, J Ultrasound Med, 19(4):243-9.

Padubidri, V.G. & Daftary, S.N. (2000), Injuries of the Female Genital tract, 12th edn, Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill, Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.