Overdag zinvol bezig zijn verhoogt je levensverwachting

Overdag zinvol bezig zijn verhoogt je levensverwachting

Er zijn wereldwijd enkele plekken waar de inwoners langer, gelukkiger en gezonder leven dan gemiddeld. Dat zijn de zogeheten ‘Blue Zones’. Deze gebieden en hun bewoners zijn vaak onderwerp van onderzoek geweest. Daaruit blijkt dat de inwoners van deze plekken een aantal opvallende kenmerken gemeen hebben. Dit noemen ze de ‘Power 9’.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Een doel in je dag en een sociaal netwerk

Een van die ‘Power 9’-kenmerken is het hebben van een duidelijk doel, een plan voor de dag. Deze mensen hebben als ze wakker worden dus een duidelijk idee wat hen die dag te doen staat. Dat doel is vaak (betaalde) arbeid. In de ‘Blue Zone’-regio’s zien we dan ook veel mensen die nog tot op zeer hoge leeftijd werken.

Verder hebben de inwoners van deze regio’s vaak een groot sociaal netwerk. Soms is dat een netwerk van familie of vrienden. Maar ook de contacten met collega’s behoren daarbij.

Hoe doe je dat zelf?

Het is dus de moeite waard om ook op latere leeftijd nog verplichtingen te hebben in de vorm van werk. Dan telt niet alleen betaald werk, maar alle taken waarbij je jouw kwaliteiten gebruikt, tellen mee. Dat kan dus ook vrijwilligerswerk zijn. Hierdoor weet je als je opstaat al, dat je die dag een zinvolle bijdrage aan de maatschappijgaat leveren.

Door buitenshuis aan de slag te gaan, nemen je sociale contacten toe. Je hoeft niet perse vrienden te worden met al je collega’s. Maar een kring van mensen om je heen hebben, waarop je kan terugvallen helpt wel bij gezond ouder worden.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.