Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Dubbele urinebuis

Normaal gesproken wordt de urine uit de blaas afgevoerd via één enkele urinebuis (urethra). Bij urinebuisverdubbeling zijn er twee urinebuizen aanwezig in plaats van één.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Oorzaak

Deze afwijking ontstaat tijdens de ontwikkeling van de foetus, als gevolg van verdubbeling van de weefsels van de urinebuis. Een dubbele urinebuis komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Verschijnselen

Meestal gaat een dubbele urinebuis gepaard met andere misvormingen van het urogenitale systeem, zoals hypospadie en epispadie. Bij deze aandoeningen mondt de urinebuis op een verkeerde plaats uit. Een extra urinebuis kan ook gepaard gaan met blaasextrofie (misvorming van de blaas door een verstoorde ontwikkeling van de blaaswand) en een dubbele penis.

Diagnose

De afwijkingen zijn tijdens het lichamelijk onderzoek van de pasgeborene zichtbaar.

Behandeling

De behandeling van urinebuisverdubbeling hangt af van het eventueel bestaan van andere aandoeningen. Operatief herstel beoogt de verwijdering (ablatio) van de overtollige urinebuis en eventuele reconstructie van de overblijvende urethra (urethroplastiek).

Prognose

De prognose is afhanekelijk van eventuele bijkomende problematiek.

Meer informatie

(Engels) Wetenschappelijke informatie via Pubmed (USA)
www.pubmedcentral.nih.gov

(Engels) Informatie van de artsen van E-medicine (USA)
www.emedicine.com

Elder, J.S. (1998), Congenital Anomalies of the Genitalia, in: Walsh, P.C, Retik, A.B, Vaughan, E.D. Jr, (eds) Campbell’s Urology, 7th ed, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Salle, J. L, Sibai, H, and Rosenstein, D, (2000), “Urethral duplication in the male: review of 16 cases”, The Journal of Urology, June, vol.163, no.6, pp.1936-40.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.