Ontstekingen en abcessen van de neusholte

Ontstekingen en abcessen van de neus(holte)

In de neus(holte) kunnen verschillende ontstekingen en abcessen ontstaan:

Abces van de neus
Verschillende bacteriële infecties en ontstekingen leiden soms tot de vorming van met pus gevulde holten in de neus. Meestal komen deze holten in het neustussenschot voor. Een ingekapselde, met pus gevulde holte wordt een abces genoemd.

Steenpuist
Wanneer een haarfollikel (haarzakje) in de neusholte ontstoken is en er zich plaatselijk pus ophoopt, wordt dit een steenpuist (furunkel) van de neus genoemd.

Karbunkel
Wanneer een uitgebreider, dieper infiltraat ontstaat, wordt dat een karbunkel (negenoog) genoemd. Ook een combinatie van meerdere furunkels wordt wel een karbunkel genoemd. Een karbunkel kan soms een misvorming van de neus veroorzaken.

Vestibulitis
Het vestibulum is het deel van de neusholte dat onmiddellijk achter de neusgaten ligt. Infecties en ontstekingen van de huid van het vestibulum worden vestibulitis genoemd.

App de Dokter: altijd online bereikbaar
Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Nieuw: online consult met een dokter
Voortaan kun je ook videobellen met een dokter als dat nodig is én als het past bij je vraag. Handig!

Download App de Dokter

Oorzaak

Een abces van het neustussenschot volgt vaak op een operatie van het neustussenschot. Soms ontstaat het abces na een verwonding van de neus of het tussenschot.

Door krabben of neuspeuteren kan de bekleding (het slijmvlies ) van de neusholte worden beschadigd. Als gevolg van zo'n beschadiging kunnen de bacteriën die normaal in de neus aanwezig zijn, binnengaan in de haarfollikels en andere weefsels onder het slijmvlies. Infecties van de haarfollikel leiden tot het ontstaan van een steenpuist of een karbunkel. Zowel furunkels als karbunkels komen vaker voor bij mensen met suikerziekte en een slecht immuunsysteem, dan bij gezonde mensen.

De meest voorkomende oorzaak van vestibulitis is infectie van de neus met de bacterie Staphylococcus aureus.

Symptomen

Het pus dat zich in een abces in het neustussenschot ophoopt, kan pijn veroorzaken. Als het abces zich aan de voorkant van de neus en aan beide zijden van het tussenschot bevindt, kan het de ademhaling blokkeren.

Een steenpuist of karbunkel van de neus is pijnlijk.

Bij vestibulitis is de pijn minder hevig dan bij een steenpuist, maar de pijn komt steeds terug. Bij vestibulitis blijft opgedroogd slijm in de neus achter, waardoor er korsten ontstaan.

Diagnose

Door onderzoek van de buitenkant van de neus en van de neusholten wordt een direct aanzicht van een abces, steenpuist, karbunkel of vestibulitis verkregen. De huid op het aangedane gebied van de neus is rood, warm en ontstoken.

Uit de neus wordt een pusmonster afgenomen dat naar het laboratorium wordt gestuurd. Hier wordt het monster gekweekt en onderzocht om te bepalen welk organisme de infectie heeft veroorzaakt.

Soms moet een röntgenfoto van de neus worden gemaakt om complicaties aan het licht te brengen of uit te sluiten.

Behandeling

Een abces van de neus wordt chirurgisch behandeld. Er wordt dan onder plaatselijke of algehele verdoving een insnijding gemaakt waardoor het vocht kan weglopen. Soms zijn antibiotica nodig om een bacteriële infectie te behandelen.

Bij het behandelen van een steenpuist van de neus zijn warmtekompressen en plaatselijk insmeren met crèmes met antibiotica meestal effectief. Een steenpuist mag niet worden uitgedrukt. Wanneer de infectie binnen een duidelijk begrensd gebied blijft, wordt de steenpuist ingesneden zodat het vocht weg kan lopen.

Voor het behandelen van een karbunkel is een uitgebreide chirurgische ingreep nodig. Deze ingreep wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. Na verwijdering van het gehele geïnfecteerde gebied is soms reconstructieve chirurgie van de neus nodig. Antibiotica zijn nodig om de bacteriële infectie te behandelen.

Warmtekompressen en het plaatselijk aanbrengen van antibiotica zijn ook effectief bij het behandelen van vestibulitis.

Omdat neuspeuteren een belangrijke oorzaak is van kleine beschadigingen in het neusslijmvlies is het verstandig om dit niet te doen. Zo worden de meeste ontstekingen voorkomen.

Complicaties

Als complicatie van een steenpuist of een karbunkel kan bij patiënten met een verminderde weerstand een sepsis optreden. Dit is een bloedvergiftiging, die een ontsteking van de inwendige organen of van het bot of beenmerg kan veroorzaken.

Als de steenpuist op de bovenlip of op de punt van de neus ontstaat, bestaat de kans op een heel zeldzame, maar levensgevaarlijke complicatie, een sinus-cavernosustrombose. Dit is een bloedstolsel in een van de hersenvaten.

Meer informatie


Ballenger, J.J. (1991), Acute Inflammations of the Nose and the Face, in: Ballenger, J.J. (ed.), Diseases of the Nose, Throat, Ear, Head and Neck, 14th ed., Lea and Febiger, London.

Crompton, G.K., Haslett, C. and Chilvers, E.R. (1999), Diseases of the Respiratory System, in: Haslett, C., Chilvers, E.R.E., Hunter, J.A.A., et al. (eds.), Davidson’s Principles and Practice of Medicine, 18th ed., Churchill Livingstone, London.

Davies, R.J. (1999), Respiratory Disease, in: Kumar, P. and Clark, M. (eds.), Clinical Medicine, 4th ed., Harcourt Publishers Limited, Edinburgh.

Shah, S.B., Murr, A.H. and Lee, K.C. (2000), “Non-Traumatic Nasal Septal Abscesses in the Immuno-Compromised: Aetiology, Recognition, Treatment and Sequelae”, American Journal of Rhinology, vol. 14, no. 1, January-February, pp. 39-43. Available [Online] www.ncbi.nlm.nih.gov/10711331

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.