Nietallergische rhinitis

Niet-allergische rhinitis

Bij ontsteking van het neusslijmvlies spreken we van rhinitis. De drie belangrijkste verschijningsvormen van rhinitis zijn:

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

 • Allergische rhinitis (hooikoorts).
 • Niet-allergische rhinitis.
 • Infectieuze rhinitis (gewone verkoudheid).

Niet-allergische rhinitis wordt ook wel hyperreactieve rhinitis genoemd.

Oorzaken

Lang niet alle neusklachten worden door een allergie veroorzaakt. Neusklachten kunnen ook worden veroorzaakt door infecties, zoals bij een verkoudheid, of door irriterende stoffen en afwijkingen in de bouw van de neus.

Bij mensen die last hebben van niet-allergische rhinitis zwelt het slijmvlies op en wordt er slijm in de neus gevormd. Dit is het gevolg van een overmatige reactie op aspecifieke prikkels als rook, baklucht, inspanning, kou, alcohol, mist en parfum. Dit wordt aspecifieke hyperreactiviteit genoemd. Andere mensen reageren namelijk ook op deze prikkels, maar in veel mindere mate.

Andere oorzaken voor rhinitisachtige klachten:

 • Rhinosinusitis (bijholteontsteking).
 • Langdurig gebruik van neusdruppels (zoals Otrivin).
 • Medicijnen: van carbasalaatcalcium, NSAID’s, cholesterolsyntheseremmers en oogdruppels met een bètablokker is bekend dat ze rhinitis als bijwerking kunnen hebben.
 • Neuspoliepen.
 • Scheefstand van de neus.
 • Onbekende oorzaak.

Kinderen die iets diep in hun neus gestopt hebben, zoals een knikker of legoblokje, kunnen ook dit soort klachten krijgen. Meestal treden die dan alleen aan de verstopte kant van de neus op.

Symptomen niet-allergische rhinitis

Niet-allergische rhinitis is een chronische aandoening waarbij een verstopte neus het meest opvallende symptoom is. Daarnaast kunnen klachten optreden zoals:

 • Een loopneus.
 • Niesbuien.
 • Prikkende en tranende ogen.
 • Een ‘kriebel’ in oren en keel.
 • Verminderde reuk en smaak.

De neusklachten van allergische en niet-allergische rhinitis kunnen op elkaar lijken. Maar meestal zijn de klachten van niet-allergische rhinitis niet seizoensgebonden, zoals wel bij hooikoorts het geval is.

Diagnose

Om de diagnose te kunnen stellen, vraagt de arts naar de klachten en omstandigheden waardoor deze verergeren. Andere oorzaken, zoals een allergie, moeten worden uitgesloten. Bij niet-allergische rhinitis kan er geen allergische reactie worden aangetoond in het bloed of met huidtesten.

Als iemand grote poliepen heeft, de neus scheef staat of langdurige eenzijdige rhinitisklachten heeft, kan verder onderzoek door een KNO-arts nodig zijn.

Behandeling niet-allergische rhinitis

Als de rhinitisklachten het gevolg zijn van bijvoorbeeld een neuspoliep of medicijngebruik, wordt de behandeling op de oorzaak gericht. Als de neus overmatig op prikkels reageert, kan geprobeerd worden om deze prikkels te vermijden. Streef naar een rookvrij huis. Houd het zoveel mogelijk vrij van stof. Wanneer het vermijden van prikkels niet goed mogelijk is of niet voldoende helpt, kan de arts medicijnen voorschrijven.

Als iemand bijna doorlopend klachten heeft, kan de arts corticosteroïden in de vorm van een neusspray voorschrijven. Corticosteroïden remmen de reactie van het slijmvlies op prikkels. Het duurt wel enkele dagen voordat verbetering kan optreden.

Decongestiva als xylometazoline-neusdruppels (Otrivin) zijn soms noodzakelijk om de neus vrij te maken als deze erg verstopt zit. Het is belangrijk om zulke neusdruppels niet langer dan een week achter elkaar te gebruiken, want ze kunnen de rhinitisachtige klachten juist ook veroorzaken.

Zelfzorg

De beste manier om klachten van niet-allergische rhinitis te voorkomen, is de prikkels die een overmatige reactie opwekken zoveel mogelijk te vermijden. Probeer te stoppen met roken. Houd huis en beddengoed zoveel mogelijk stofvrij. Ventileer daarnaast regelmatig.

Meer informatie


Patiënteninformatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap
www.thuisarts.nl/neusklachten-chronisch

Richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap
www.nhg.org/allergische-en-niet-allergische-rhinitis#Richtlijnendiagnostiek

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.