Nauwe vaginaingang

Nauwe vagina-ingang

De vagina-ingang (introïtus) is het gebied van de opening of ingang van de vagina. Bij een nauwe introïtus is deze opening kleiner dan bij de meeste vrouwen

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Een nauwe introïtus kan een aantal oorzaken hebben:

  • Een aangeboren afwijking.
  • Atrofische afwijkingen van de vulva. Na de overgang wordt de huid van de vulva dunner. Dit wordt atrofie genoemd. Hierdoor kan de vagina-ingang nauwer worden.
  • Een operatie Een operatie waarbij de vulva en het perineum (het gebied tussen de vagina en de anus) betrokken zijn, kan de introïtus vernauwen. Verschillende gynaecologische en verloskundige operaties worden via de vagina uitgevoerd. Wanneer de wonden genezen, blijft er soms een litteken achter of trekt het zachte weefsel rond de vaginale opening samen. Het gevolg is dat de introïtus vernauwt.
  • Vaginisme Vaginisme is een aandoening waarbij de spier rond de vagina pijnlijk samentrekt waardoor geslachtsgemeenschap onmogelijk is. Vaginisme kan veroorzaakt worden door nare seksuele ervaringen in het verleden, of door een psychische stoornis gecombineerd met angst voor of weerzin tegen geslachtsgemeenschap.
  • Besnijdenis Vrouwenbesnijdenis komt nog in veel landen op de wereld voor. In Afrika zijn landen waar meer dan negentig procent van de vrouwen is besneden. Vrouwenbesnijdenis kent een aantal varianten. In de meest radicale vorm worden de clitoris en de kleine schaamlippen weggesneden. Daarna worden de grote schaamlippen aan elkaar gehecht, waarbij er maar een kleine opening overblijft. Wanneer de schaamlippen niet worden gehecht, vergroeien ze vaak met elkaar. In beide gevallen is de toegang tot de vagina vrijwel geblokkeerd.

Symptomen

De meest gehoorde klacht bij een nauwe introïtus is dat penetratie tijdens geslachtsgemeenschap moeilijk gaat. De patiënte heeft ook last van pijn of spiersamentrekkingen tijdens de gemeenschap. Ook het inbrengen van een tampon of een inwendig onderzoek door een arts kan deze problemen geven.

Bij besneden vrouwen is de introïtus vaak zo klein dat gemeenschap niet mogelijk is voordat de introïtus is opgerekt. Soms moeten de schaamlippen weer los van elkaar gemaakt worden. Wanneer er geen maatregelen worden genomen voordat een besneden vrouw gaat bevallen, kunnen bij zowel moeder als kind problemen ontstaan.

Diagnose

De diagnose van een nauwe introïtus wordt gesteld op grond van de medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek.

Er is geen aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

Een nauwe introïtus kan operatief worden verholpen. Bij patiëntes met vaginisme is een operatie niet nodig. De vrouw kan alleen of samen met haar partner hulpmiddelen gebruiken waarmee zij leert haar vagina te ontspannen. Dit gebeurt meestal onder begeleiding van een gynaecoloog, een seksuoloog of een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Als de nauwe introïtus wordt veroorzaakt door een atrofische aandoening, dan is het belangrijk deze aandoening goed te behandelen. Dit gebeurt meestal met hormoonpreparaten.

Prognose

Een nauwe introïtus kan het seksleven van de vrouw sterk beïnvloeden. Een operatie of, in het geval van vaginisme, een meer psychologische aanpak, geeft goede resultaten. In een enkel geval (bij een aangeboren afwijking) is er sprake van onvruchtbaarheid.

Het besnijden van vrouwen geeft veel complicaties. De besnijdenis zelf kan leiden tot bloedingen, infecties, bloedvergiftiging, shock en soms zelfs de dood. Door de besnijdenis kan de vrouw geen orgasme meer krijgen doordat de clitoris is verwijderd. De geslachtsgemeenschap verloopt vaak pijnlijk en zonder plezier.

Meer informatie


Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
www.nvog.nl/aandoeningen_van_de_vulva.pdf

Patiënteninformatie over vaginisme
www.vaginisme.be

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.