Natrium
Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van keukenzout (natriumchloride). Natrium zit van nature in veel voedingsmiddelen, maar het wordt ook toegevoegd aan producten. Je kunt het ook zelf toevoegen tijdens het koken of aan tafel. Over het algemeen krijgen mensen in Nederland te veel natrium binnen.
Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen.
- Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
- Snel, persoonlijk en deskundig advies
- Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers
Download Thepp
Functie natrium
Natrium is nodig om de vochthuishouding en de bloeddruk van je lichaam op peil te houden. Voor de geleiding van de prikkels langs de zenuwen is ook natrium nodig. Net als voor de werking van de spieren.
Dagelijkse hoeveelheid natrium
Voor natrium is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Dagelijks ongeveer 500 milligram natrium is voor een volwassene voldoende (dit is 1,25 gram keukenzout). Dat is ongeveer de hoeveelheid die van nature in de gemiddelde voeding voorkomt.
De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks niet meer dan 2.400 milligram (6 gram zout) te gebruiken. De hoeveelheid keukenzout die Nederlanders binnenkrijgen, is doorgaans veel groter, namelijk zo'n 9 gram (= 3.600 mg natrium). 0,4 gram natrium komt overeen met 1 gram keukenzout.
Hoeveel natrium zit er in voedingsmiddelen?
Product | Hoeveelheid | Natrium (in mg) |
Appel | 1 stuks, 135 gram |
- |
Augurk, zoetzuur |
1 kleine, 10 gram |
35 |
Brood, volkoren |
1 snee, 35 gram |
165 |
Chips |
1 handje, 10 gram |
60 |
Haring, Hollandse Nieuwe |
1 stuks, 75 gram |
825 |
Haring, zure |
1 stuks, 75 gram |
600 |
Instant soep |
voor 1 kop |
525 |
Kaas | voor 1 snee, 20 gram |
150 |
Kroket | 1 stuks, 65 gram |
330 |
Rookworst | 1 portie, 100 gram |
900 |
Smeerkaas | voor 1 snee, 15 gram |
160 |
Wortel, gekookt zonder zout |
1 opscheplepel, 55 gram |
10 |
Wortel uit glas of blik |
1 opscheplepel, 55 gram |
85 |
Zuurkool, gekookt | 1 opscheplepel, 60 gram | 175 |
Te weinig of te veel natrium
Omdat natrium in vrijwel alle voedingsmiddelen voorkomt, is het in Nederland vrijwel niet mogelijk een natriumtekort te krijgen. Als mensen wel een tekort hebben, komt dit meestal ergens anders door, zoals het gebruik van bepaalde medicijnen.
Als je per dag meer zout gebruikt dan de geadviseerde hoeveelheid, leidt dit nog niet meteen tot een hoge natriumspiegel met klachten. Wel heb je een hoger risico op een hoge bloeddruk.
Natrium en bloeddruk verlagen
Als je je bloeddruk wil verlagen, kun je het beste minder zout gebruiken en onderstaande zaken aanpakken voor een optimaal resultaat:
- Streven naar een gezond gewicht.
- Voldoende bewegen.
- Geen alcohol gebruiken. Drink je wel? Dan maximaal 1 glas per dag.
- Gezonde voeding gebruiken.
Meer informatie
Informatie van het Voedingscentrum over natrium
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/natrium.aspx