Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf erg belangrijk of voelt zich boven anderen verheven. Hij verwacht dat iedereen naar hem zal luisteren of zich altijd gedraagt zoals hij dat wil. Deze stoornis komt voor bij minder dan één procent van de bevolking. Meer mannen dan vrouwen lijden eraan.

Snel de juiste hulp bij depressiviteit of een angststoornis | Mentaal Beter Online

Bij Mentaal Beter Online kun je terecht voor online therapie bij depressieve klachten en angststoornissen. Al het contact met jouw psycholoog word gevoerd in een veilige online omgeving via beeldbellen en chat.

Lees hier meer over Mentaal Beter Online

Oorzaken

De oorzaak is nog niet duidelijk. Wel kunnen het ontwikkelingspatroon en de opvoeding door de ouders of verzorgers een belangrijke rol spelen. Meestal komt de stoornis bij jongvolwassenen aan het licht.

Symptomen

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden dat zij meer succes hebben op hun gebied dan wie dan ook. Ze verwachten dat familieleden en vrienden hen steeds bewonderen en respecteren. Meestal fantaseren zij over successen, roemrijke daden of macht. Ze veranderen vaak hun manier van kleden, lopen, gaan en staan om indruk te maken op anderen.

Ze vinden dat zij bepaalde rechten hebben en van iedereen een speciale behandeling verdienen. Zij kunnen niet omgaan met kritiek, nederlagen of mislukkingen. Als hun gedrag afgekeurd wordt, dan worden zij dikwijls boos of agressief.

Een goede verstandhouding in de werkomgeving is alleen mogelijk als mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis steeds worden bewonderd of geprezen. Zij buiten andere mensen uit en manipuleren hen. Door hun problemen in de omgang met anderen kennen zij periodes van angst en depressie, vooral als anderen hen negeren.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de voorgeschiedenis, de symptomen en een psychologisch onderzoek. Gesprekken met familieleden, vrienden, collega’s en degene om wie het gaat, spelen hierbij een belangrijke rol.

Behandeling

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan worden behandeld door psychotherapie. Hiervan bestaan verschillende vormen, zoals gespreks-, groeps- en gezinstherapie. Soms zijn daarbij voor korte tijd medicijnen nodig, vooral antidepressiva of angstremmende middelen. Deze verlichten de depressie en de angstgevoelens waarmee deze stoornis gepaard kan gaan. 

Prognose

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis behoort tot de lang aanhoudende persoonlijkheidsstoornissen. Na behandeling en met het vorderen van de leeftijd nemen de symptomen vaak af.

Meer informatie

Informatie van het Fonds Psychische Gezondheid
www.psychischegezondheid.nl/narcistische_persoonlijkheidsstoornis

Website van de Stichting Korrelatie
www.korrelatie.nl

Multidisciplinaire GGZ-richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen (2008)
www.ggzrichtlijnen.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.