Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

MSM: mannen die seks hebben met mannen

Voor mannen die seks hebben met mannen wordt tegenwoordig de term MSM gebruikt. Homoseksuelen vallen hier dus onder, maar het kunnen ook mannen zijn die seks hebben met mannen en vrouwen (biseksuelen). Mannen die seks hebben met mannen tegen betaling vallen hier ook onder, ook als zij hetero zijn.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Coming out

Als je niet weet of je op jongens, meisjes of op beiden valt, dan kan dat heel verwarrend zijn en kun je een onzekere periode doormaken. Coming out (of the closet) - letterlijk vertaald: uit de kast komen - is het moment waarop je er voor jezelf uit bent wat voor gevoelens je ervaart en dit niet meer voor jezelf wilt houden.
Voor iedereen is het moment van zijn coming out anders. Dit kan liggen aan je thuissituatie, aan je geloofsovertuiging en aan je cultuur. Soms vertelt iemand het eerst aan een goede vriend of vriendin, daarna pas aan de ouders en eventueel op school en werk. Anderen vertellen het helemaal niet omdat ze bang zijn niet begrepen te worden. Er zijn verschillende organisaties en instanties waar je met vragen terecht kunt.

SOA voorkomen

Er is maar één manier om soa te voorkomen en dat is veilig vrijen. Er is wel een onderscheid in wat veilig is tegen soa en wat veilig is tegen hiv.

Oraal:
In principe is oraal seksueel contact niet gevaarlijk voor hiv, mits er geen sperma in de mond komt en er geen wondjes zijn. Andere soa, zoals chlamydia, gonorroe en syfilis zijn ook via oraal contact over te dragen. Bij pijpen is een condoom dus noodzakelijk.

Anaal
Onbeschermd anaal contact is zowel voor soa als voor hiv niet veilig. (Dit geldt ook voor vaginaal contact.)

Droogneuken:
Langs elkaar wrijven van de geslachtdelen kan al voldoende zijn om een soa over te dragen. Hiv zul je er niet door oplopen.

Vaccineren tegen hepatitis

Hepatitis A en B zijn de enige soa waartegen je gevaccineerd kunt worden. Hepatitis B is een leverontsteking die ernstige gevolgen kan hebben en veel voorkomt onder mannen die seks hebben met mannen. Het is vele malen besmettelijker dan het hiv-virus. Hoe meer onveilige seks met verschillende partners, hoe groter het risico, maar ook van één contact kun je het al oplopen.
Vanwege de ernst van hepatitis B heeft het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport besloten om gratis vaccinaties aan te bieden aan mensen met een verhoogd risico op hepatitis B. Hier vallen MSM ook onder.
Het wordt MSM dan ook aangeraden om zich gratis te laten vaccineren tegen hepatitis B. Voor het vaccineren tegen hepatitis A wordt een kleine vergoeding gevraagd als je beide tegelijk laat vaccineren.
Bij de GGD kunnen mannen die seks hebben met mannen, prostituees (m/v) en (voormalig) harddruggebruikers terecht voor een gratis vaccinatie tegen hepatitis B. Vaccineren tegen hepatitis B is de enige manier om jezelf langdurig te beschermen. Na drie vaccinaties ben je minimaal twintig jaar beschermd.

Regelmatig testen op soa

MSM worden gestimuleerd om zich regelmatig te laten testen. Afhankelijk van het aantal seksuele partners wordt er geadviseerd om iedere 6 to 12 maanden een soa-onderzoek te laten doen. Als iemand tussendoor klachten heeft en/of gewaarschuwd is voor een soa dan is het advies direct contact opnemen met de eigen huisarts of de GGD.

Als je getest wilt worden op soa wordt in de meeste gevallen urine onderzocht en een buisje bloed afgenomen. Het is mogelijk dat er een keeluitstrijkje gemaakt wordt en/of een anaaluitstrijkje. Alleen bij klachten kan het noodzakelijk zijn ook een uitstrijkje uit de plasbuis te maken. De uitslagen zijn gemiddeld binnen 7 tot 14 dagen beschikbaar. De onderzoeken bij de GGD zijn gratis en het is mogelijk om anoniem het onderzoek te laten verrichten.

Medicijnkuur PEP

PEP staat voor Post Exposure Profylaxis. Het is een medicijnkuur met hiv-remmers. Deze kuur wordt alleen voorgeschreven in een acute situatie, als er een hoge kans op besmetting met het hiv-virus bestaat. Starten met PEP doe je zo spoedig mogelijk, het liefst binnen enkele uren na de onveilige seks. Na 72 uur heeft de behandeling geen zin meer. Je kunt contact opnemen met je eigen huisarts of de GGD. Buiten kantooruren bel je met de huisartsenpost.
Niet in alle gevallen (waarin seks heeft plaatsgevonden met een hiv-positieve partner) zal PEP verstrekking plaatsvinden. Dit is ter beoordeling van de hiv-behandelaar. De bijwerkingen van PEP moeten opwegen tegen het risico van een hiv-besmetting. De arts neemt op basis van je verhaal een besluit over het al dan niet voorschrijven van PEP. PEP wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. U kunt het ook anoniem krijgen, maar dan kost het duizend euro.
Driekwart van de mensen die PEP gebruiken hebben last van ernstige bijwerkingen, zoals diarree en misselijkheid. Soms is de behandeling daarom moeilijk vol te houden. De behandeling duurt vier weken.

Meer informatie

www.sense.nl/
www.allesovergay.nl/
www.comingout.nl/
http://embracepink.nl/
www.coc.nl/
www.jongenout.nl/
www.switchboard.nl/
www.manofmietje.nl/
www.ggd.nl/
www.mantotman.nl/
www.hivnet.org/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.