Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

MRCP (MR-cholangiopancreatografie)

MRCP of MR-cholangiopancreatografie is een diagnostische procedure die wordt gebruikt om de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier in beeld te brengen door middel van een serie MRI-scans. Vernauwingen en verstoppingen van de bovengenoemde kanalen komen door dit onderzoek aan het licht. Omdat het onderzoek niet-invasief is (waarbij geen instrument of apparaat door de huid of een lichaamsopening wordt ingebracht), heeft het tegenwoordig veelal de voorkeur boven ERCP (endoscopische retrograde cholangiopancreatografie) . Hierbij hoeft geen contrastvloeistof te worden ingespoten en als de patiënt op de juiste wijze de adem inhoudt, kunnen duidelijke beelden worden verkregen. Net als bij een MRI-scan ligt de patiënt tijdens het onderzoek in een soort tunnel. Het apparaat wordt zo ingesteld dat het aan de hand van de stilstaande watermoleculen die zich in de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier bevinden, de structuur van die kanalen duidelijk weergeeft. Met MR-cholangiopancreatografie kunnen de kanalen alleen in beeld worden gebracht; er kan geen medische ingreep of biopsie mee worden verricht.

Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen. 

  • Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
  • Snel, persoonlijk en deskundig advies
  • Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers

 Download Thepp

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/MRI-scanner. Nederlandse site met informatie over de MRI-scan.

Murfitt J. (2003), ‘The Pancreas’, in: Sutton D., Textbook of Radiology and Imaging, 7th ed., Vol 1, Churchill Livingstone, London.

Russell, R.C.G. (2000), ‘The gallbladder and bile ducts’, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. & Bulstrode, C.J.K. (eds.), Bailey & Love’s short practice of surgery, 23rd ed., Arnold, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.