Mortonneuralgie

Mortonneuralgie

Mortonneuralgie is een aandoening aan de voet. Het is een zenuwinklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt geïrriteerd door de inklemming. Daardoor kan die opzwellen (neuroom) en nog meer beklemd raken. Vaak gaat het om de zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Ook tussen het tweede en het derde middenvoetsbeentje kan een mortonneuralgie ontstaan. Mortonneuralgie komt het meeste voor bij vrouwen tussen de veertig en vijftig jaar. Tijdens de overgang wordt de breedtegroei van de voet extra gestimuleerd. Hierdoor kan het zijn dat te krappe schoenen in de voorvoet extra druk veroorzaken.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Waar heb ik last van?


Mortonneuralgie 

Mortonneuralgie treedt op in verschillende stadia. Het eerste is een acute pijn die tijdens het sporten wordt gevoeld in de voorvoet. Soms lijkt de pijn op kramp. Of het is een snijdende pijn, die wordt gevoeld tot in de tenen. In dit stadium kunnen de klachten verholpen worden door de schoenen uit te trekken en de voeten te masseren. 

In het volgende stadium komen de pijnklachten sneller na elkaar. Ze duren ook langer. De klachten verdwijnen niet meer door de schoenen uit te trekken en de voeten te masseren. In het laatste stadium kunnen de zenuwen erg dik worden. Dan geeft alleen het dragen van schoenen al veel pijn. De pijn verdwijnt helemaal niet meer en wordt blijvend (chronisch).

Wat kan deze klachten veroorzaken?

Meestal komt mortonneuralgie door een combinatie van interne en externe factoren. Mensen die veel moeten staan of lopen, hebben het meeste risico. Zeker als de voorvoet sterk belast wordt, zoals door het lopen op hoge hakken. 

Interne risicofactoren zijn aangeboren vormafwijkingen van de voeten. Platvoeten of holvoeten verhogen de kans op een mortonneuralgie. Net als afwijkingen aan de lengte-breedteboog en andere standsafwijkingen van de tenen. 

Externe factoren zijn omgevingsfactoren. Bijvoorbeeld te strakke schoenen of hoge hakken. Ook de ondergrond (stoep, asfalt of gras), weersomstandigheden, training en sportuitrusting spelen een rol. 

Training 
Nog een risico is plotseling veel meer of zwaarder gaan sporten. Ook trainingsvormen als springen en heuveltrainingen zijn berucht. 

Sportschoenen 
Veel klachten hebben vooral met het schoeisel te maken. Schoenen moeten geschikt zijn voor iemands voeten en niet te smal zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen geschikt zijn voor de trainingsgewoonten. Loop ook niet te lang door op oude schoenen. Sportschoenen blijven maximaal twee jaar in vorm, bij minimaal gebruik (1 uur per week). Bij intensief gebruik (10 uur per week) gaan sportschoenen ongeveer drie maanden mee. 

Omgeving
Een harde ondergrond als asfalt of beton vormt een risico. Zeker in combinatie met slecht schoeisel. Ook de eerdergenoemde heuvels kunnen de kans op klachten vergroten.

Meer informatie

Informatie over het voorkomen van blessures 
www.voorkomblessure.nl 

Algemene informatie over sporten en gezondheid 
www.sportzorg.nl 

Informatie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht 
www.pijn.com/mortonse-neuralgie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.