Misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken

Misselijkheid en overgeven zijn verschijnselen van een aandoening ergens in het lichaam en geen op zich staande ziekten. Misselijkheid wordt veroorzaakt door prikkeling van het braakcentrum in de hersenen. Vanuit hier wordt vervolgens een signaal afgegeven aan de maag waardoor overgeven optreedt.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Oorzaken

Misselijkheid en overgeven kunnen vele mogelijke oorzaken hebben, zoals een maag-, darm- of leveraandoening, hartaanval, nierproblemen, migraine, hersenaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Tevens kunnen misselijkheid en overgeven veroorzaakt worden door duizeligheid, intense pijn, vieze geuren, bepaalde chemicaliën en hoge koorts. Daarnaast gaan voedselvergiftiging, reisziekte, zwangerschap en gebruik van bepaalde geneesmiddelen regelmatig gepaard met misselijkheid en overgeven.

Behandeling

Misselijkheid en overgeven zijn op het moment zelf erg vervelend, maar het is wel een effectieve manier van het lichaam om bedorven of gevaarlijke middelen kwijt te raken. Na overgeven is de eetlust vaak een tijd verdwenen. Dit is geen probleem, mits er wel voldoende vocht wordt ingenomen. De behandeling van misselijkheid en overgeven is afhankelijk van de oorzaak. In geval van langdurige of veelvuldige klachten kunnen de juiste geneesmiddelen soms verlichting brengen.

Zelfzorg

Het is belangrijk voldoende vocht in te nemen om uitdroging te voorkomen. Begin met kleine slokjes water en vervang dit door vocht met meer voedingsstoffen zoals bouillon of vruchtensap wanneer de klachten verminderen. Eten is niet noodzakelijk, maar kan geen kwaad. Eet dan wel met regelmatige tussenpozen en verdeel het voedsel over meerdere kleine hapjes die langzaam worden gegeten.
Wanneer overgeven optreedt na inname van geneesmiddelen, is het beste om even te wachten en het later nog eens te proberen. Als de medicatie echter na twee pogingen nog niet kan worden ingenomen, is het verstandig de arts te raadplegen.
Als misselijkheid het gevolg is van verkeerd eten of overmatig drinken, is overgeven in feite het beste en hoeft niet onderdrukt te worden. Op deze manier worden namelijk schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd.

Wanneer een arts raadplegen

Veel overgeven kan uitdroging veroorzaken. Als dit niet op tijd wordt behandeld, kan uitdroging levensbedreigend zijn, vooral voor jonge kinderen en ouderen. De verschijnselen van uitdroging zijn diepliggende ogen, dorst, droge lippen en tong, snelle ademhaling en weinig plassen. Als een baby onder de drie maanden overgeeft, is het verstandig de arts te raadplegen. Ook indien het braaksel bloed bevat of overgeven gepaard gaat met hevige hoofdpijn, buikpijn, een verlaagd bewustzijn, pijn op de borst, hoge koorts of verwardheid is het verstandig direct contact op te nemen met een arts. Raadpleeg tenslotte de arts wanneer het overgeven meer dan enkele dagen aanhoudt of de misselijkheid langer dan een week duurt.

Meer informatie

Informatie over uitdroging
www.voedingscentrum.nl

Informatie over misselijkheid en overgeven bij kanker
www.oncoline.nl