Mesenteriale trombose

Mesenteriale trombose

Trombose is het ontstaan van een bloedstolsel in een bloedvat. De mesenteriale bloedvaten zijn de aders en slagaders die de darmen van bloed voorzien, zowel de dunne als de dikke darm. Zowel in een slagader als in een ader kan trombose ontstaan.
Doorgaans wordt van mesenteriale trombose gesproken als het bloedstolsel optreedt in een ader. Het blokkeert dan de bloedvoorziening van de darmen. Een tekort aan bloedtoevoer wordt ischemie genoemd. Uiteindelijk leidt dit tot zuurstoftekort van de darmwand en kan een gedeelte van de darm afsterven (darminfarct).
Deze vorm van trombose komt veel minder vaak voor dan bijvoorbeeld trombose in een ader van de benen. Mesenteriale trombose komt doorgaans voor bij mensen van middelbare leeftijd en bij ouderen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Mesenteriale trombose kan het gevolg zijn van een verhoogde stollingsneiging van het bloed. Dit kan aangeboren zijn of door andere aandoeningen komen (bijvoorbeeld bepaalde vormen van kanker of ontstekingen in de buik). Ook sommige geneesmiddelen, zoals ‘de pil’ (anticonceptie), kunnen trombose bevorderen. Heel vaak wordt geen oorzaak gevonden.

Verschijnselen

Vaak zijn er in het begin vage buikpijnklachten. Deze kunnen gepaard gaan met koorts, misselijkheid, braken en diarree. Buikonderzoek laat meestal weinig afwijkingen zien. De buikpijn kan erg hevig worden als er sprake is van een darminfarct. Dan kan ook de buik gaan opzetten; de patiënt is koud en bleek en heeft een lage bloeddruk en een hoge hartslag.

Diagnose

Het is vaak moeilijk om snel een diagnose te stellen, omdat de klachten in het begin niet erg karakteristiek zijn. Bloedonderzoek is nodig om andere oorzaken van plotseling optredende buikpijn uit te sluiten.
Mesenteriale trombose kan het beste worden vastgesteld met een CT-scan.

Behandeling

Voor de behandeling is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Patiënten mogen niet eten en krijgen de noodzakelijke vloeistoffen via een infuus. Via de neus wordt een slang (sonde) in de maag gebracht om maagsappen af te voeren. Hierdoor kunnen de darmen tot rust komen.
Medicijnen tegen trombose worden gegeven.
Als er sprake is van complicaties, moet er operatief worden ingegrepen.

Complicaties

Mesenteriale trombose kan, zoals gezegd, leiden tot een darminfarct. Een darminfarct kan leiden tot buikvliesontsteking of bloedvergiftiging (sepsis). Vaak komen mensen hierdoor te overlijden.

Meer informatie

trombosedienst-leiden.nl/trombose-3/trombose-soorten/mesenteriaal-trombose
Informatie van de Leidse trombosedienst over mesenteriale trombose

Morasch, M.D., Ebaugh, J.L., Chiou, A.C. et al. 2001, 'Mesenteric venous thrombosis: a changing clinical entity', Journal of Vascular Surgery, vol. 34, no. 4, October, pp. 680-684 [Online], Beschikbaar: http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11668324&dopt=Abstract.

Wyatt, J.P., Illingworth R.N., Clancy M.J. et al. 2001, 'Large bowel emergencies', in: Oxford Handbook of Accident and Emergency Medicine, Oxford University Press, Oxford.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.