Medicijnen bij verslavingsziektes

Medicijnen bij verslavingsziektes

Verslaving

Afhankelijkheid van een middel ofwel een verslaving is het dwangmatig gebruiken van genotsmiddelen of medicijnen. Kenmerkend hiervoor zijn:

 • Tolerantie: er is steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken.
 • Onthouding: bij stoppen met het middel ontstaan onthoudingssymptomen oftewel afkicksymptomen.
 • Gebruik gedurende langere tijd of in hogere dosering dan gepland. Pogingen om te stoppen of het gebruik in de hand te houden lukken niet, ondanks dat iemand weet dat het voor veel problemen zorgt.
 • Door de verslaving komt het sociale leven (school, werk, relaties) onder druk te staan.

Snel de juiste hulp bij depressiviteit of een angststoornis | Mentaal Beter Online

Bij Mentaal Beter Online kun je terecht voor online therapie bij depressieve klachten en angststoornissen. Al het contact met jouw psycholoog word gevoerd in een veilige online omgeving via beeldbellen en chat.

Lees hier meer over Mentaal Beter Online

Behandeling van een verslaving

De behandeling van een verslaving bestaat uit meerdere aspecten. De meeste kans van slagen is er als zowel de psychische, sociale als lichamelijke factoren van een verslaving behandeld worden. Vaak wordt behandeling gedaan door centra die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg. 

Medicijnen kunnen ondersteunend zijn, maar zijn nooit de enige behandeling. Er zijn medicijnen die onthoudingssymptomen tegengaan, zoals overgeven (antibraakmiddelen), pijn (pijnstillers) of angsten (benzodiazepinen). Er zijn ook specifieke medicijnen bij verslaving aan medicatie. 

Hieronder staat een beschrijving van die medicijnen.

Medicijnen bij stoppen met roken

Mensen die verslaafd zijn aan tabak en willen stoppen, kunnen last krijgen van ontwenningssymptomen. Vooral als ze meer dan tien sigaretten of sigaren per dag roken. Een stoppen-met-rokenprogramma kan (tijdelijk) ondersteund worden door:

 • Nicotinevervangende middelen, zoals pleister, kauwgums of tabletten.
 • Andere middelen, zoals bupropion en varenicline.

Medicijnen bij stoppen met roken

Indien een arts deze middelen voorschrijft binnen een stoppen-met-rokenprogramma, worden ze meestal door de zorgverzekeraar vergoed.

Medicijnen bij alcoholverslaving

Medicijnen bij de behandeling van een alcoholverslaving kunnen worden gebruikt om:

 • Onttrekkingssymptomen bij stoppen te voorkomen, zoals een delirium tremens. Hiervoor worden meestal benzodiazepinen gebruikt.
 • Terugval naar alcoholmisbruik te voorkomen of verminderen. Hiervoor worden middelen gebruikt die het verlangen naar alcohol verminderen (zoals acamprosaat of naltrexon). Of middelen die ervoor zorgen dat het drinken van alcohol ernstige klachten geeft, zoals braken, zweten en hartkloppingen (disulfiram). Deze klachten moeten voorkomen dat iemand opnieuw alcohol drinkt.

Medicijnen bij opiaatverslaving

Een opiaatverslaving is vaak moeilijk te behandelen. De behandeling bestaat uit:

 • Middelen die onttrekkingssymptomen verminderen: metadon en buprenorfine. Deze middelen worden langzaam afgebouwd.
 • Afkicken onder narcose. Hierna wordt verder behandeld met het middel naltrexon.
 • Medische hero├»nebehandeling. Hierbij wordt hero├»ne op voorschrift van de arts verstrekt. De dosis wordt langzaam afgebouwd.

Medicijnen bij cocaïneverslaving

Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar behandeling met medicijnen. Momenteel loopt er een onderzoek naar de behandeling van verslaafden met een anti-cocaïnevaccin.

Medicijnen bij cannabisverslaving

Er zijn geen medicijnen tegen een cannabisverslaving.

Medicijnen bij verslaving aan benzodiazepines

Meestal komt het bij een verslaving aan kalmerings- of slaappillen neer op het afbouwen van de medicijnen. Soms kan een arts ter ondersteuning andere middelen voorschrijven die minder verslavend zijn, zoals antidepressiva.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.