Meconiumhoudend vruchtwater

Meconiumhoudend vruchtwater

Meconiumhoudend vruchtwater wil zeggen dat je baby voor de geboorte in het vruchtwater heeft gepoept. De kans dat je kindje in het vruchtwater poept, neemt toe met de duur van je zwangerschap. De kans op meconiumhoudend vruchtwater bij een vroeggeboorte is 5 procent, bij een geboorte binnen de normale termijn 5 tot 25 procent en bij een geboorte na 42 weken zwangerschap 25 tot 50 procent.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Het is niet precies bekend hoe het komt dat een baby in het vruchtwater poept. Er wordt aangenomen dat het een gevolg is van stress bij de baby, door een vermindering van de hoeveelheid zuurstof die hij krijgt.

Verschijnselen

Als je vliezen breken stroomt er geen helder vruchtwater weg, maar bruingroen vruchtwater. Soms is het vruchtwater door het meconium ook wat dikker.

Diagnose

Als je vruchtwater bruingroen is, kan de diagnose meconiumhoudend vruchtwater gesteld worden. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. Voor het beleid van de verloskundige of arts maakt het niet uit hoeveel meconium in het vruchtwater zit. Bij een beetje meconium volgt hetzelfde beleid als bij veel meconium.

Het verloop van de bevalling

Meconiumhoudend vruchtwater is een reden om naar het ziekenhuis te gaan. Het maakt daarbij niet uit of je al weeën hebt of niet. In het ziekenhuis wordt gedurende de rest van je bevalling de conditie van je baby gecontroleerd met CTG. Om de kans op complicaties te voorkomen, wordt je bevalling meestal verder ingeleid met weeënopwekkende middelen.

Als bij een thuisbevalling blijkt dat het vruchtwater meconium bevat, word je verwezen naar het ziekenhuis. Als je bevalling al zo ver op gang is dat er geen tijd meer is om naar het ziekenhuis te gaan, dan beval je thuis. De verloskundige voert dan extra controles uit om de conditie van je baby te controleren.

Als je baby in het vruchtwater heeft gepoept, wordt als zijn hoofdje geboren is zijn mond en keelholte uitgezogen. Je moet je persweeën dan even wegzuchten. Zodra de luchtwegen uitgezogen zijn, mag je weer persen. De reden is de aanname dat het belangrijk is om de luchtwegen zo snel uit te zuigen, omdat er anders bij de eerste ademhaling meconium mee ingeademd wordt. Volgens recente richtlijnen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek is dit niet nodig. Zij adviseren de mond- en keelholte van de baby uit te zuigen als de baby helemaal geboren is.

Als je baby een slechte start heeft, is het nodig om ook de luchtpijp uit de zuigen. Je baby krijgt dan een buisje in zijn luchtpijp (intubatie).

Mogelijke gevolgen

Meconiumhoudend vruchtwater kan leiden tot complicaties:

  • Infecties Meconiumhoudend vruchtwater verhoogt de kans op infectie van de vliezen en de vruchtzak en op een baarmoederontsteking.
  • Meconiumaspiratiesyndroom Er is ook meconium in de longen van je baby terechtgekomen, waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt.

Meer informatie

www.nvog.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.