Maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers zijn er in diverse vormen, namelijk als shakes, repen en soepen. Deze zijn te koop bij de supermarkt, drogist, apotheek en webshops. De samenstelling van de maaltijdvervangers verschilt per merk. Maaltijdvervangende producten kunnen een goed tijdelijk hulpmiddel zijn om af te vallen, maar voor een blijvend resultaat is verandering van eetgewoontes nodig.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Samenstelling van maaltijdvervangers

Alle maaltijdvervangers leveren weinig calorieën en voldoende vitamines en mineralen. Maar sommige producten bevatten weinig eiwit. En eiwit zorgt juist voor een gevuld gevoel waardoor je minder snel trek krijgt.

Ook op andere punten is de samenstelling vaak niet optimaal. Zo bevat een aantal producten veel suiker en juist weinig vezels en goede vetten. De Consumentenbond heeft in juni 2016 onderzoek gedaan en hierover gepubliceerd.

Maaltijdvervangers en afvallen

Maaltijdvervangende producten kunnen stimuleren om een snelle start te maken met afvallen. Na de snelle start is het belangrijk om maaltijdvervangers stapsgewijs af te bouwen en in plaats van de maaltijdvervangers een gezonde maaltijd te eten. Dat helpt bij het overschakelen op een gevarieerd en gezond eetpatroon.

Zonder goed af te bouwen, groeit de kans op snelle gewichtstoename en kan het bekende jojo-effect optreden. Een diëtist kan ondersteunen bij het gefaseerd afbouwen van maaltijdvervangers.

Mogelijkheden maaltijdvervangers

Sommige mensen vinden maaltijdvervangers prettig vanwege de duidelijke keuze: kies ik een shake of een reep? De verleiding om te veel te eten is beperkt, omdat de hoeveelheid eten precies is afgepast.

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld maar 1 of 2 maaltijden per dag te vervangen door een maaltijdvervanger. Sommige mensen hebben er baat bij om blijvend één maaltijd per dag te vervangen. Voor anderen werkt het heel goed om een tijd geen maaltijdvervangende producten te gebruiken en dan een tijd weer wel.

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/ik-wil-afvallen

Informatie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten 
www.nvdietist.nl 

Adressen van diëtisten bij thuiszorgorganisaties of in diëtistenpraktijken 
www.dcn.nu/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.